Proširenje na zapadni Balkan prioritet bugarskog predsjedavanja EU

18.01.2018. 11:32 / Izvor: Fena
Proširenje na zapadni Balkan prioritet bugarskog predsjedavanja EU

Bugarski zvaničnici su već prošle godine najavili kako će se dok su na čelu Unije ponašati kao da je riječ o "balkanskom predsjedavanju Unijom“

Zapadni Balkan je u vrhu prioriteta bugarskog predsjedavanja Evropskom unijom, navodi se u programu koji je ova država poslala Vijeću EU, piše portal "European Western Balkans“.

"Opipljiva evropska perspektiva za zapadni Balkan, uključujući dijalog zasnovan na ispunjavanju uvjeta, politička volja i odlučne reforme u zemljama regije ključni su ne samo za zapadni Balkan, nego i za cijelu Uniju", navodi se u programu bugarskog predsjedavanja.

Bugarski zvaničnici su već prošle godine najavili kako će se dok su na čelu Unije ponašati kao da je riječ o "balkanskom predsjedavanju Unijom“. Spremni su iznijeti konkretne prijedloge kako da svaka od država u procesu proširenja Unije ostvari napredak.

Lilyana Pavlova, ministrica u vladi zadužena za predsjedavanje Unijom je rekla da je integracija Balkana "prirodan proces koji se mora nastaviti“.

"Sada je trenutak. Mir, stabilnost i budućnost Evrope prolazi kroz zapadni Balkan. Bez te regije Evropa nije kompletna", rekla je Pavlova.

Bugarska šefica diplomatije Ekaterina Zaharieva je tim povodom poručila da očekuje od država regije da pokažu "glad za reformama“.

Također, među prioritetima je navedeno jačanje regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa. Očekuje da će centralni događaj biti samit EU i država zapadnog Balkana koji je zakazan za 17. maj ove godine, koji će biti centralni događaj bugarskog predsjedavanja.

Njime će biti obilježena i 15. godišnjica Samita u Solunu kada je otvorena evropska perspektiva regiji. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU