Prvi domaći Rječnik Euroatlantskih integracija

26.01.2021. 09:49 / Izvor: Akta.ba
Prvi domaći Rječnik Euroatlantskih integracija

Šta je Savjet Evrope a šta Savjet Evropske unije, koja je razlika i zašto je važno da razumijemo i razlikujemo njihove misije i ciljeve?

Šta je Savjet Evrope a šta Savjet Evropske unije, koja je razlika i zašto je važno da razumijemo i razlikujemo njihove misije i ciljeve?

Savjet Evrope je međunarodna organizacija čija je misija zaštita i promovisanje demokratije, ljudskih prava i vladavine prava, a primaran cilj je ostvarivanje jedinstva među državama članicama Unije, kao i ostvarivanje socio-ekonomskog napretka.

Savjet Evropske unije je ključni organ Evropske unije koji donosi odluke, učesnik je u pregovorima i u procesu usvajanja propisa u EU. Čine ga predstavnici država članica EU na ministarskom nivou, koji zastupaju interese svojih država.

"Nije toliko neuobičajeno da građani Bosne i Hercegovine ne razumiju pojmove, pa čak ne razlikuju institucije i organe Evropske unije jer je Unija relativno mlada zajednica o kojoj dobar dio naših građana nije učio tokom svog osnovnog, srednjeg pa čak i univerzitetskog školovanja. Činjenica je da nas se teme euroatlantskih integracija i te kako tiču, da očekujemo mnogo od Evropske unije, a znamo malo o tome da uz eventualne koristi i privilegije, dolaze i obaveze i odgovornosti, prvenstveno naših institucija i vlasti ali i nas građana. Stoga je i sam proces kompleksan, dugotrajan i često zbunjujući. Ovo su samo neki od motiva zbog kojih smo odlučili da približimo pojmove svima koji se s njima susreću, ili žele da ih razumiju", rekao je Igor Davidović, saradnik Centra za edukaciju Pro Educa iz Banjaluke.

Udruženje Centar za edukaciju Pro Educa priredilo je Rječnik Euroatlantskih intergracijas ciljem da doprinese boljem razumijevanju procesa integracije Bosne i Hercegovine u službi demokratizacije društva i vladavine zakona, a u okviru projekta kojeg je podržala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH.  

Rječnik je dostupan svima, jednostavan za razumijevanje i može se preuzeti sa sljedećeg linka.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU