Samo jedna zemlja će poboljšati svoj položaj u EU, gdje je BiH?

27.12.2019. 10:52 / Izvor: Nezavisne novine
Samo jedna zemlja će poboljšati svoj položaj u EU, gdje je BiH?

​Zemlje koje sada čine Evropsku uniju, vijekovima su bile dio jednog od najbogatijih i najuticajnijih regiona na svijetu.

​Zemlje koje sada čine Evropsku uniju, vijekovima su bile dio jednog od najbogatijih i najuticajnijih regiona na svijetu. Međutim, Evropa sada gubi mjesto u centru svijeta, piše "Politiko".

Sa trona će je "zbrisati" afričke i azijske zemlje, koje čine sve veći dio globalne ekonomije, zahvaljujući neverovatnom rastu stanovništva, dok broj stanovnika na Starom kontinentu sve više opada.

Ništa bolja situacija nije ni kada je riječ o ekonomiji, o čemu svjedoči podatak da je 28 zemalja koje su trenutno u EU, činile više od polovine svjetskog BDP 1960. Ipak, očekivanja su da će do 2100. godine one činiti tek petinu, prema prognozi Centra "Pardi" pri Univerzitetu u Denveru.

"Čini se da Evropa sada ide samo nizbrdo", prenosi "Politiko".

Međutim, tu nije kraj predviđanjima, jer su prognoze da će samo jedna zemlja Evrope poboljšati svoj položaj u rangu najvećih svjetskih ekonomija do kraja veka - Velika Britanija. Ona će, piše "Politiko", postati šesta po veličini svjetska ekonomija. Ali, ona bi uskoro trebalo da napusti EU, tako da njen uspjeh neće značiti samoj Uniji.

Afričke zemlje slijede suprotan trend od Evrope. Od 10 zemalja za koje se očekuje da će imati najveći relativni porast BDP do kraja vijeka, devet je u Africi. Očekuje se da će Ruanda skočiti sa broja 140 na listi od ove godine na 54. poziciju do 2100. godine.

Među državama koje će doživjeti najveći pad u rangiranju po BDP do 2100. godine su Portoriko, Luksemburg, Katar Trinidad, Kuvajt, Bruneji, Hrvatska, Hong Kong, Letonija i Singapur.

Globalni centar gravitacije brzo se kreće na istok. Očekuje se da će Kina preteći Sjedinjene Države kao najveća svjetska ekonomija pre kraja 2030-ih, a predviđa se da će Indija dospjeti na prvo mjesto do kraja vijeka.

Udeo Ugande u globalnoj ekonomiji biće 30 puta veći u 2100. u odnosu na 2020. godine: očekuje se da će zemlja činiti 0,03 procenata svetskog BDP 2020. godine, a čak 0,94 procenta na kraju vijeka. Očekuje se da će ostale afričke zemlje, kao što su Etiopija, Gambija i Tanzanija, umnožiti veličinu BDP  za više od 20 puta u istom periodu.

Zemlje sa najbržim izgledima za rast imaju jedno zajedničko: brz rast stanovništva. U Evropi se predviđa da će se broj stanovnika između 2020. i 2100. godine, povećati u samo osam zemalja EU. Luksemburg bi trebalo da vidi rast od 60 odsto, Švedska 30 odsto, a Danska 19 odsto. Ali Bugarska, Hrvatska i Litvanija na putu su da izgube polovinu svog trenutnog stanovništva.

Predviđa se da će se svjetska populacija povećati za 41 procenat do 2100. godine, ali bi mogla i da udvostruči trenutnu veličinu. Evropa je jedini kontinent koji gubi stanovništvo.

Posebno je zabrinjavajuća situacija sa stanovništvom evropskih država koje nisu dio Evropske unije. Na prvom mjestu država koje će izgubiti najviše stanovnika do 2100. godine su Albanija i Devičanska ostrva koja će, kako je procenjeno, ostati bez 62 odsto stanovnika, zatim Portoriko koji će napustiti 57 odsto ljudi, a u samom vrhu je i Srbija koja može da ostane bez 52 odsto stanovnika. Loše se kotiraju i Moldavija, BIH, Bugarska, Hrvatska, Nauru i Ostrva Valis i Futuna.

Zemlje koje danas čine Evropsku uniju činile su 13 procenata svetskog stanovništva 1960. godine, ali one će već 2020. činitii manje od 7 procenata globalne populacije. Do kraja vijeka stanovništvo tih 28 država činiće svega četiri odsto svjetske populacije.

Afrika će, u međuvremenu, više nego utrostručiti broj svojih građana do kraja vijeka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU