Sastanak Macron-May o Brexitu u petak na jugu Francuske

03.08.2018. 11:19 / Izvor: Agencije
Sastanak Macron-May o Brexitu u petak na jugu Francuske

Macron će ugostiti May u utvrdi Bregancon, ljetnoj predsjedničkoj rezidenciji u Bormes-les-Mimosas.

Sastanak francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i britanske premijerke Therese May u petak 10.8, na jugu Francuske bit će prvenstveno posvećen Brexitu kako se približavaju ključni datumi za organiziranje izlaska Velike Britanije iz Europske unije, objavila je Elizejska palača.

Macron će ugostiti May u utvrdi Bregancon, ljetnoj predsjedničkoj rezidenciji u Bormes-les-Mimosas, na jugoistoku Francuske, gdje u petak Macron počinje godišnji odmor.

Dvoje čelnika održat će navečer dvosatni radni sastanak, a zatim će im se pridružiti Brigitte Macron i Philip May na "prijateljskoj" večeri u četvero na imanju iznad Sredozemnog mora, istaknuto je iz ureda predsjednika.

Tijekom sastanka Emmanuel Macron poslušat će Theresu May, koja se vraća s odmora u Italiji, "kako objašnjava položaj Londona u pregovorima o brexitu i budućnosti odnosa s EU-om", po Elizejskoj palači.

Neće biti izjava nakon razgovora jer "nije stvar u tome da Pariz zamijeni pregovarački proces predvođen (glavnim pregovaračem) Michelom Barnierom", kojega je EU zadužio da razgovara s Londonom.

Pregovori su u zastoju nekoliko mjeseci, a London i Bruxelles trebali bi postići sporazum do polovice listopada kako bi se proveo razvod predviđen krajem ožujka 2019.

Prije nastavka pregovora predviđenog krajem kolovoza London je počeo diplomatsku ofenzivu po velikim europskim prijestolnicama, podsjeća agencija AFP i dodaje da britanska vlada smatra Francusku jednom od tvrđih zapreka ublažavanju stajališta Bruxellesa prema Londonu.

"Već smo se suglasili oko 80 posto sporazuma o razdruživanju", istaknuo je Barnier u članku objavljenom u četvrtak u dnevniku Le Figaro. No, "moramo se još složiti o važnim pitanjima", ističe Barnier i spominje posebice pitanje granice između Sjeverne Irske, na koju se odnosi Brexit, te Irske, koja će ostati članica EU.

Predsjednička rezidencija već 50 godina, Bregancon je dosad bio slabo korišten za sastanke francuskih domaćina sa šefovima država ili vlada. Iznimke su bili sastanci francuskog predsjednika Francoisa Mitterranda 1985., s njemačkim kancelarom Helmutom Kohlom i Jacquesa Chiraca s alžirskim kolegom Abdelazizom Bouteflikom 2004. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU