Schmidt: Oni koji žele biti dio EU moraju poštovati evropske direktive (VIDEO)

04.08.2021. 13:38 / Izvor: Fena
Schmidt: Oni koji žele biti dio EU moraju poštovati evropske direktive (VIDEO)

Novi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt poručio je danas da oni koji žele biti dio EU moraju poštovati evropske direktive.

Novi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt poručio je danas da oni koji žele biti dio EU moraju poštovati evropske direktive.

Na svojoj nastupnoj konferenciji za medije u Sarajevu Schmidt je iskazao podršku BiH na putu evropskih integracija.

"Ono što ja i međunarodna zajednica želimo od Bosne i Hercegovine je ništa posebno. Želimo da pomognemo BiH da bude normalna zemlja, pouzdan partner u zajednici država i da joj pomognemo u evropskoj integraciji", kazao je Schmidt .

Naveo je da ponekad ima dojam da se previše vremena troši na prošlost, na izgradnju narativa o dramatičnoj prošlosti. Istakao je da je potrebno shvatiti kako spriječiti da se ne ponove događaji iz prošlost, napominjući da to ne treba biti prepreka da se gleda u budućnost.

Schmidt je rekao da svaki ratni zločin mora biti procesuiran i da se ne može govoriti o kolektivnoj odgovornosti  naroda.

Naglasio je da je  potreban fokus na rješavanju hitnih pitanja, a jedno od njih je egzodus mladih ljudi. Schmidt je rekao da često čuje da mladi iz BiH idu u inostranstvo dodajući da je to  dobro u smislu da imate razmjenu, ali ljudi trebaju i da se vrate. Vratit će se onda, kako je kazao Schmidt, kada ovdje vide opciju za život.

Schmidt  je rekao da ima puno stvari na kojima je potrebno raditi, te da će svoje političko iskustvo i instrumente koje ima kao visoki predstavnik iskoristiti za bolju budućnost zemlje.

Također je naglasio važnost regionalne saradnje i ekonomije. Dodao je da je američki predsjednik Joe Biden dobro poznaje situaciju na zapadnom Balkanu i zahvalio mu što su se SAD vratile na balkansku političku scenu.

"Moja ponuda svima u BiH je, sve dok postoje molbe, zahtjevi da razgovaramo, ja ću biti spreman. Važno je unaprijediti saradnju, jačati zajedništvo", istakao je Schmidt.

Dodao je da su bonske ovlasti tu i da ih može koristiti.

"Smatram da je uvijek bolje da odgovorne osobe same odlučuju o svojim pitanjima. Postoje određena ograničenja, to je crvena linija, posebno kada govorimo o teritorijalnom integritetu države. To bi bila stavka gdje bi bonske ovlasti mogle da se koriste, a ostale stvari ćemo vidjeti u budućnosti", rekao je Schmidt.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU