Slovaci uvjereni da im je euro pomogao, za Čehe bauk

06.01.2014. 13:36 / Izvor: EurActiv.rs
Slovaci uvjereni da im je euro pomogao, za Čehe bauk

Slovaci, koji ovog januara obilježavaju petu godišnjicu prelaska na euro, uvjereni su da im je euro pomogao da bezbolnije prođu kroz ekonomsku krizu, a čak 70% anketiranih smatra da je euro koristan i za cijelu EU.

Slovaci, koji ovog januara obilježavaju petu godišnjicu prelaska na euro, uvjereni su da im je euro pomogao da bezbolnije prođu kroz ekonomsku krizu, a čak 70% anketiranih smatra da je euro koristan i za cijelu Europsku uniju. Slovaci su zadovoljni što zahvaljujući euru lako porede cijene sa onim u drugim članicama zone a strani ulagači ističu da je uvođenje eura bilo presudno kada su razmatrali gdje da investiraju. Kao negativno u prelasku na euro u Slovačkoj navode obavezu da i oni pomažu prezaduženim članicama zone eura. Češka, prema ocjenama njenih zvaničnika, neće biti spremna za prelazak na euro pre 2020. dok je Poljska odluku o eventualnom roku za ulazak u zonu eura ostavila novim vlastima nakon izbora 2015. godine.

Glavni uzrok straha prelaska na euro u januaru 2009. godine - "poskupljenje", pokazao se u slučaju Slovačke kao neosnovan, pošto je na euro prešla u povoljnom trenutku, sa kursom od 30 kruna za euro u vrijeme recesecije u Uniji kada je inflacija bila mala.

 Češka prema ocjenama njenih ekonomista neće biti spremna da pređe na euro minimalno do 2020. godine, ali nekog čak ni orijentacionog roka od zvaničnika nema ni na vidiku.

Iako je sadašnji predsjednik Miloš Zeman euroentuzijasta, za obične Čehe je i pod uticajem euroskeptičnog bivšeg predsjednika Vaclava Klausa i bivše vlade premijera Petra Nečasa, uz probleme koje je dužnička kriza donijela eurozoni, evro postao bauk i simbol ekonomskih problema. Paradoksalno, mnoga češka preduzeća već obračunavaju svoje poslovne transakcije u eurima, ne samo sa inostranim partnerima već i međusobno u samoj Češkoj, piše portal Euractiv.rs. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU