Slovenija izgubila ''vinski'' spor protiv Hrvatske

EU / EKONOMIJA

Slovenija izgubila ''vinski'' spor protiv Hrvatske

09.09.2020. 15:26 / Izvor: Tanjug

Opšti sud Evropske unije odbacio je danas tužbu Slovenije protiv Evropske komisije u "slučaju teran" vezanom za dugogodišnji vinski spor između slovenačkih i hrvatskih vinara.

Odbačen je zahtjev Slovenije da se poništi uredba EU o uslovima za korišćenje termina "teran" na etiketama hrvatskog vina iz Istre, naveo je evropski sud u saopštenju za medije, a prenosi Seebiz.

Nakon ulaska Slovenije u EU taj naziv se koristio na etiketama nekih slovenačkih vina, najprije kao tradicionalni naziv za vino s Krasa, proizvedeno na određenim vinogorjima, a onda mu je bila priznata i oznaka zaštićenog porijekla, navodi se u opširnom opisu spora u obrazloženju presude.

Evropska komisija je uredbom, koja je stupila na snagu sredinom 2017. godine, odobrila izuzetak po kojem se hrvatski teran iz Istre može prodavati s naljepnicom "Hrvatska Istra - teran", s tim da naziv vina na etiketi bude ispisan manjim slovima.

Slovenija sada, nakon odbijanja njene tužbe, ima mogućnost da na presudu opšteg suda EU podnese žalbu, ali nije poznato dali će to učiniti.

Tužbu je podnijela nekadšnja vlada Mire Cerara, a u martu je formirana nova vlada Janeza Janše, koja se zalaže za mirno rešavanje sporova, navodi se u tekstu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

EU