Slovenija osporava tužbu Europske komisije

29.01.2019. 12:18 / Izvor: HINA
Slovenija osporava tužbu Europske komisije

Slovenska ministrica pravosuđa Andreja Katič najavila je u ponedjeljak da će Slovenija osporavati tužbu koju je protiv Slovenije prošli tjedan najavila Europska komisija.

Slovenska ministrica pravosuđa Andreja Katič najavila je u ponedjeljak da će Slovenija osporavati tužbu koju je protiv Slovenije prošli tjedan najavila Europska komisija, a odnosi se na zapljenu dokumentacije Europske centralne banke (ECB) prilikom kriminalističke istrage u Sloveniji.

Europska komisija najavila je u četvrtak da će pred sudom Europske unije u Luksemburgu pokrenuti postupak protiv Slovenije zbog neovlaštene zapljene dokumenata Europske centralne banke (ECB), do čega je došlo 2016. godine, prilikom kriminalističke istrage koju je slovenska policija provela u zgradi slovenske središnje banke 6. srpnja 2016., kada je istraživala nepravilnosti u postupku sanacije slovenskih državnih banaka u vrijeme bankarske krize zbog loših kreditnih plasmana.

U Bruxellesu su naveli da je slovenska policija tom prigodom neovlašteno zaplijenila i računalnu opremu Europske centralne banke (ECB) koja nije bila povezana s istragom, te tako "jednostranim potezom" bez odobrenja EU-a došla u posjed zaštićenih arhivskih materijala ECB-a koji su se u slovenskoj središnjoj banci kao dijelu eurosistema nalazili.

Slovenska je ministrica, komentirajući najavu tužbe kojom se Sloveniji na teret stavlja da je kršila pravila i pravnu stečevinu EU-a, u ponedjeljak rekla da Komisija pojam arhiva tumači preširoko, te arhivskim materijalom smatra svu dokumentaciju u nacionalnim središnjim bankama, uključujući i pripremna gradiva za sastanka ECB-a u Frankfurtu.

"Tako široka interpretacija po kojoj su i ti materijalni zaštićeni kao tajni u praksi bi otežala bilo kakvu istragu kaznenih djela u slovenskoj središnjoj banci, ali i drugim slovenskim organima koji komuniciraju s europskim organima", kazala je slovenska ministrica, dodavši da je za njenu vladu takvo shvaćanje neprihvatljivo, javila je Hina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU