Slovenija pozdravila "arbitražni model" za rješavanje sporova

07.02.2018. 13:55 / Izvor: HINA
Slovenija pozdravila 'arbitražni model' za rješavanje sporova

Slovenija očekuje da će Hrvatska dosljedno poštovati arbitražnu presudu o granici.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova pozdravilo je u utorak novu strategiju EU-a za proširenje Europske unije na zemlje jugoistočne Europe, istaknuvši da se u njemu inzistira i na "arbitražnom modelu" za rješavanje sporova koji se ne mogu riješiti u bilateralnim pregovorima.

"Arbitražno rješavanje sporova je u novoj strategiji širenja EU-a definirano kao model za rješavanje sporova u slučaju da se ne može doći do bilateralnog rješenja, a kredibilno djelovanje europskih institucija i država članica u regiji pokazat će se dosljednom primjenom takvog modela u slučaju da ne može doći do bilateralnog dogovora", navodi se u priopćenju.

Dodaje se da su u stretegiju širenja unesene i neke zamisli koje je predlagala Slovenija u okviru inicijative Brdo-Brijuni koju vodi zajedno s Hrvatskom.

U tom duhu, Slovenija očekuje da će Hrvatska dosljedno poštovati arbitražnu presudu o granici. Bilateralni sporazum Slovenije i Hrvatske o arbitraži omogućio je da Hrvatska uđe u EU.

"Provedba presude od strane Hrvatske dala bi Europskoj komisiji znatnu vjerodostojnost, pomogla da se ostvare ciljevi EU-a u regiji, a državama zapadnog Balkana omogućila brži put u EU", navelo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova u izjavi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU