Slovenski eurozastupnici inzistiraju na ostavci Antonija Tajanija

13.02.2019. 13:07 / Izvor: Fena
Slovenski eurozastupnici inzistiraju na ostavci Antonija Tajanija

Vodeći slovenski eurozastupnici desnice i ljevice ne odustaju od zahtjeva da predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani podnese ostavku zbog iredentistički intoniranih izjava.

Vodeći slovenski eurozastupnici desnice i ljevice ne odustaju od zahtjeva da predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani podnese ostavku zbog iredentistički intoniranih izjava izrečenih u Bazovici kod Trsta, prenosi slovenski dnevnik u srijedu.

"Ne mogu prihvatiti naknadno Tajanijevo izražavanje žaljenja zbog izjave. Umjesto da se jasno ispriča za svoje riječi, zapravo kritizira nas da smo ga krivo shvatili. To je nedopustivo i sramotno za prvog čovjeka neke od institucija EU-a. Mi smo zatražili njegovu ostavku jer je postalo jasno da njemu nije žao zbog onoga što je rekao, a na tome ćemo i dalje ustrajati", kazala je u razgovoru za ljubljansko "Delo" od srijede Tanja Fajon, zastupnica u Europskom parlamentu, članica slovenskih Socijalnih demokrata (SD).

Tajanijevom izjavom šokiran je i Lojze Peterle, nekadašnji slovenski premijer koji je u Europskom parlamentu odradio tri mandata, a Tajanijev mu je stav neprihvatljiv, makar Peterleovi demokršćani u europarlamentu djeluju u okviru skupine Europskih pučkih stranaka (EPP) kao što je i Tajanijeva stranka.

"Treba jasno reći da je Tajanijev govor u Bazovici bio predizborne naravi. Ne vjerujem da ga je zanijelo nego je taj istup bio ciljan. Takve riječi već dugo nismo čuli. Ne radi se samo o tome su njegove riječi imale jak iredentistički naglasak, nego i o tome da se radi o talijanskom političaru s autoritetom predsjednika Europskog parlamenta, što je u Italiji doživljeno kao glas Bruxellesa", kazao je Peterle.

Za vodeći slovenski dnevnik Peterle je dodao kako je jasno da Slovenci na takve izjave reagiraju emotivno jer imaju u mislima sve svoje žrtve iz razdoblja talijanskog fašizma i okupacije u vrijeme Drugog svjetskog rata, te da je i njegov otac bio u to doba interniran u fašističkom logoru na otoku Rabu.

Tajanijev govor ne može se shvatiti kao prilog miru, a odstupa i od načelnog odnosa prema svim totalitarizmima jer spominje nacizam i komunizam, ali ne i talijanski fašizam, naglasio je slovenski političar.

"Takva retorika u svojim nastupima izostavlja i ne želi poznavati fašizam pod kojim su trpjeli ne samo Talijani nego i mnogi Slovenci i Hrvati. Svako takvo ekskluzivističko sjećanje koje ne vodi računa o cjelovitosti povijesnih zbivanja i ne uvažava pijetet prema svim žrtvama zapravo nas vraća u vrijeme starih rana, nacionalizma, hladnog rata i podijeljene Europe", kazao je za "Delo" Lojze Peterle, javlja Hina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU