Slovenski premijer najavio početak provedbe arbitražne presude

28.12.2017. 12:42 / Izvor: Fena
Slovenski premijer najavio početak provedbe arbitražne presude

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u srijedu da će njegova država krajem tjedna započeti s primjenom arbitražne presude o granici u dijelu koji se odnosi na more

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u srijedu da će njegova država krajem tjedna započeti s primjenom arbitražne presude o granici u dijelu koji se odnosi na more unatoč tome što je Hrvatska ne priznaje i da ne očekuje incidente ako graničnu crtu koju su odredili artbitri bude poštovala Hrvatska.

"Provedba arbitražne presude je međunarodna obveza Slovenije i Hrvatske, to nije nešto o čemu možemo odlučivati nego ju moramo provesti", kazao je Cerar.

Prethodno se o početku primjene arbitraže u Savudrijskoj vali na sastanku konzultirao s predsjednikom Borutom Pahorom, predsjednikom parlamenta Milanom Brglezom i novim predsjednikom državnog vijeća Alojzom Kovšcom koji su po njegovim riječima podržali aktivnosti vlade na provedbi.

"Slovenija nije poticala incidente niti će to činiti, a isto očekujemo i od Hrvatske. Bude li se poštovala granična linija, incidente ne treba ni očekivati", kazao je Carar u izjavi novinarima nakon sastanka.

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je u subotu kako će Hrvatska u odnosima sa Slovenijom glede graničnog prijepora "štititi ono što je hrvatsko".

Komentirajući namjeru Slovenije da od 29. prosinca provede arbitražnu odluku koju Hrvatska ne priznaje on je kazao kako "nema jednostrane provedbe bilo kakve presude" te da je rečeno Slovencima kao i partnerima u međunarodnoj zajednici da je u "ovakvim situacijama najvažnije izbjegavati jednostrane poteze koji mogu voditi do incidenata".

Sugovornike na jučerašnjem sastanku u vladi Cerar je obavijestio o rezultatu svojih nedavnih razgovora s Plenkovićem u Zagrebu.

Istaknuo je da im je rekao kako je na njima dosljedno inzistirao na poziciji svoje vlade po kojoj Slovenija ne odstupa od arbitraže i obvezujuće primjene arbitražne presude, te na potrebi dogovaranja o provedbi na kopnu.

"Hrvatsku sam stranu obavijestio da je naša vlada spremna na provedbu i da je prihvatila sve potrebne akte kako bi provedba mogla početi nakon 29. prosinca", kazao je Cerar.

Slovenski mediji najavljuju da će potvrđeni "provedbeni zakoni" koje je potvrdio parlament biti objavljeni u službenom listu 29. prosinca, nakon čega će početi njihova primjena Savudrijskoj vali.

Cerar je kazao kako očekuje da će i u Hrvatskoj što prije doći do spoznaje da trebaju slijediti Sloveniju u provedbi arbitražne presude, u prvom redu u potrebi da se osnuje mješovito povjerenstvo koje bi u naravi precizno odredilo kopnenu granicu, što se ne može učiniti bez dogovora.

Cerar je kazao da vojni objekt nekadašnje JNA na Svetoj Geri koji prema arbitražnoj presudi spada u Hrvatsku i dalje ostaje u "slovenskom posjedu", ali da bi ga njegova vlada bila spremna predati hrvatskim vlastima, uz uvjet da se formira povjerenstvo za demarkaciju i u suradnji s hrvatskom stranom u okviru arbitražne presude.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU