Slovenskoj vladi poboljšan rejting

20.11.2017. 09:48 / Izvor: Fena
Slovenskoj vladi poboljšan rejting

Da slovenska koalicijska vlada premijera Mire Cerara djeluje uspješno smatra 40,6 posto birača, a neuspješnom je smatra njih 54,5 posto.

Da slovenska koalicijska vlada premijera Mire Cerara djeluje uspješno smatra 40,6 posto birača, a neuspješnom je smatra njih 54,5 posto, prema najnovijoj redovitoj mjesečnoj anketi koju za Slovensku televiziju i list "Dnevnik" provodi agencija Ninamedia.

To je povoljniji rezultat u odnosu na prethodni mjesec kad je vladu pozitivno ocijenilo 39,2 posto ispitanika.

Veću potporu dobila je i Cerarova Stranka modernog centra (SMC). Za nju bi u slučaju da do parlamentarnih izbora dođe sljedeće nedjelje glasovalo 8,1 posto ispitanika, čime bi u novom parlamentu po broju mandata bila na trećem mjestu. Najviše mandata, 22, dobila bi Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše za koju bi trenutno glasovalo 13,6 posto ispitanika, na drugom bi mjestu s 13,1 posto i 22 zastupnička mandata bili Socijalni demokrati (SD) Dejana Židana, dok bi Cerarova stranka s 8,1 posto glasova dobila 13 zastupnika.

Prema istoj projekciji, u parlament bi se uvrstilo šest stranaka, a za sastavljanje vlade bila bi potrebna koalicija najmanje četiriju stranaka.

Ispitanici su se opredjeljivali prema strankama koje imaju predstavnike u sadašnjem sastavu parlamenta, no ispitivanje je pokazalo da je još dosta onih koji nisu opredijeljeni za koga bi glasovali.

Na pitanje bi li razmislili o glasovanju na parlamentarnim izborima za stranku koju bi vodio Marjan Šarec, gradonačelnik Kamnika kojega je na nedavnim predsjedničkim izborima relativno tijesno u drugom krugu pobijedio Borut Pahor, više od polovice ispitanika odgovorilo je pozitivno.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU