Sporazum Makedonije i Bugarske inspiracija za regiju

02.08.2017. 14:25 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
Sporazum Makedonije i Bugarske inspiracija za regiju

Sporazum su ranije danas u Vladi Makedonije potpisali premijeri Bugarske i Makedonije, Bojko Borisov i Zoran Zaev.

Evropska unija pozdravila je potpisivanje Sporazuma o prijateljstvu, dobrosusjedstvu i saradnji između Bugarske i Makedonije, istakavši da to predstavlja inspiraciju za cijelu regiju.

"Sporazum demonstrira odlučnost obje strane da prevaziđu bilateralna pitanja i predstavlja inspiraciju za čitavu regiju", kaže se u saopćenju visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini i komesara za proširenje Johannesa Hahna.

Evropski zvaničnici ocijenili su da ovaj sporazum predstavlja pozitivan korak naprijed u izgradnji dobrosusjedskih odnosa i unapređenju evropske perspektive za Makedoniju u interesu njenih građana.

Sporazum su ranije danas u Vladi Makedonije potpisali premijeri Bugarske i Makedonije, Bojko Borisov i Zoran Zaev.

Put Makedonije ka EU

U dokumentu stoji da će Bugarska svojim iskustvom pomoći Makedoniji na putu prema Evropskoj uniji, da nijedna strana neće pokazivati teritorijalne pretenzije, niti poduzimati akcije neprijateljskog karaktera, te da će štititi prava svojih državljana na teritoriji druge države u skladu s međunarodnim pravom.

Planira se osnivanje zajedničke komisije za historijska i obrazovna pitanja, koja bi godišnje vladama predavala izvještaj o radu, te zajedničko obilježavanje i proslava historijskih događaja i ličnosti. 

"Republike Makedonija i Bugarska napravile su historijski korak naprijed. Zajedno smo postavili prošlost kao temelj budućnosti i otvorili put za stabilnost i razvoj za dvije države i za balkansku regiju. Zatvorili smo pitanja i time nedvosmisleno trasirali put prijateljstva, dobrosusjedstva i saradnje. Ovaj ugovor je zajednički uspjeh i doprinos političkoj stabilizaciji u državi i regiji", rekao je Zaev.

Borisov je kazao: "Potpisali smo ugovor koji ima tako lijepo ime - dobrosusjedstvo. Dva memoranduma izuzetno su važna, jer je transportni 'Koridor osam' veza koja ujedinjuje cijeli Balkan i daje izlaz ne samo prema bivšoj Jugoslaviji nego omogućuje svakoj državi Balkana da trguje sa svakom drugom zemljom."

Borisov je razgovarao i sa predsjednikom Makedonije Đorgom Ivanovim i predsjednikom Sobranja Talatom Xhaferijem. Nacionalni praznik Ilinden je prva prilika za zajedničko slavlje kada će se Zaev i Borisov pokloniti na grobu revolucionara Goceta Delčeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU