Startupi donijeli Europi 19 milijardi dolara investicija

03.12.2017. 09:04 / Izvor: Agencije
Startupi donijeli Europi 19 milijardi dolara investicija

Europski startupi su na putu da od investitora ove godine prikupe rekordnih 19 milijardi dolara.

Europski startupi su na putu da od investitora ove godine prikupe rekordnih 19 milijardi dolara, uprkos zabrinutosti da će britansko napuštanje EU ostaviti posljedice na tehnološku industriju u regiji, navodi se u godišnjem izvještaju londonske firme rizičnog kapitala Atomico.

Velika Britanija ostaje najveća destinacija za kapital koji je uložen u Europu, sa 5,4 milijardi dolara godišnje, prema izvještaju. Njemačka slijedi sa 2,5 milijardi dolara, a zatim Francuska sa 2,1 milijarde dolara. Velika Britanija je takođe br. 1 kao odredište za kvalifikovane tehnološke radnike koji migriraju u Europu, ali je dio svog udjela prenijela na Francusku i Njemačku u odnosu na prethodne godine.

Od britanskog glasanja da napusti Europsku uniju i zvaničnog zahtjeva premijerke Theresa May da započne postupke razvoda, značajna pažnja posvećena je budućnosti lokalnih investicija i pristupa talentima. Atomico je saopćio da je jasno da je razdvajanje opterećenje za investitore.

Velika Britanija je najpesimističnija u pogledu budućnosti evropske tehnološke industrije, sa 18 posto ispitanika u istraživanju – koje je uključilo hiljade osnivača i investitora – koji su manje optimistični nego što su bili godinu dana ranije. Tokom posljednjih 12 meseci teško je i britanskim startupima da prikupe nova sredstva, prema podacima 32 posto ispitanika.

Britanska Vlada je odgovorila najavom da planira da udvostruči broj Tier 1 viza koje se izdaju ljudima ‘izuzetnog talenta’ na 2.000, jer nastoji održati atraktivnost nacije kao mjesta za rad.

Dok se vrijednost investicija širom Europe u 2017. očekuje na nivou od 19 milijardi $, to će se postići sa manje poslova – 3.449 u 2017. u odnosu na 3.720 ugovora koji su vrijedili 14,4 milijardi dolara u 2016. Prema istraživanju Atomica, Francuska se približava Britaniji po najvećem broju zatvorenih poslova godišnje.

“To je nešto što smo vidjeli na globalnoj osnovi”, rekao je Tom Wehmeier, autor izvještaja i šef istraživanja Atomica, u intervjuu.

“Važno je fokusirati se na veliku sliku, a ne na manje fluktuacije”, rekao je Wehmeier. "Trebalo bi da pogledamo nekoliko godina da znamo da li je to znak dugoročnog trenda"

Russ Shaw, osnivač industrijskog tela Tech London Advocates, rekao je da su u izvještaju dati dodatni razlozi za oprez oko prijetnje Brexita. "Više od dvije trećine ispitanika je pogođeno rezultatom referenduma", rekao je Shaw putem e-maila.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU