Strah od "Velikog brata" usmjerava pravila EU o vještačkoj inteligenciji

18.02.2020. 14:11 / Izvor: Fena
Strah od 'Velikog brata' usmjerava pravila EU o vještačkoj inteligenciji

U atmosferi strahova od društva u stilu "Velikog brata" kojim vladaju mašine, Evropska unija je pozvala vlasti i kompanije da dobro razmisle prije uvođenja tehnologije prepoznavanja lica.

U atmosferi strahova od društva u stilu "Velikog brata" kojim vladaju mašine, Evropska unija je pozvala vlasti i kompanije da dobro razmisle prije uvođenja tehnologije prepoznavanja lica. 

Ali Unija, koja će ove sedmice dati dugo očekivanu objavu o ulozi umjetne inteligencije (AI), neće nametati direktnu zabranu, rekao je jedan visoki funkcioner.

U srijedu će Evropska komisija postaviti osnove za evropska pravila o tim inovacijama u rastućem sektoru u kojem sada dominiraju SAD i Kina.

Komisija, moćni regulator EU, spremna je odgovoriti na zabrinutost evropskih građana zbog sve veće uloge vještačke inteligencije u njihovim životima, paralelno s izvještajima iz Kine o tehnologiji prepoznavanja lica koja se koristi za suzbijanje oponenata.

"Smatram da je zaista zastrašujuće ono što sam vidjela u Hong Kongu", rekla je izvršna potpredsjednica Komisije za digitalnu politiku EU Margrethe Vestager.

Tokom antikineskih protesta rekla je da bi ljudi mogli dobiti poruku na telefon: "Znamo da ste tamo, možda biste trebali otići kući".

"To nije baš podrška konceptu slobode okupljanja ili izražavanja", dodala je Vestager.

Ali umjesto direktne zabrane ili moratorija, što bi zahtijevalo podršku zemalja članica, Vestager je novinarima u Bruxellesu rekla da će preporučiti vlastima i kompanijama oprez.

"Ono što ćemo u dokumentu reći i to vrlo pravnom terminologijom jest, zastanimo i utvrdimo postoje li okolnosti u kojima daljinsko prepoznavanje lica treba biti odobreno", rekla je Vestager novinarima.

"Jer ako ne zastanemo, onda će to jednostavno biti posvuda", upozorila je Vestager, upoređujući to sa naglim porastom nadzornih kamera u gradskim centrima.

Opisujući širenje kamera, rekla je: "Prvo postavite jednu, ali onda ona ima mrtvi ugao, a zatim postavite drugu ... Odjednom imate kamere svuda", javlja AFP.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU