Švajcarski predsjednik ne očekuje da će uskoro biti postignut sporazum sa EU

EU / POLITIKA

Švajcarski predsjednik ne očekuje da će uskoro biti postignut sporazum sa EU

01.08.2019. 10:10 / Izvor: Fena

Predsjednik Švajcarske Konfederacije Ueli Maurer umanjio je izglede za brzo okončanje sukoba s Evropskom unijom zbog zastarjelog ugovora o partnerstvu koji je poremetio prekograničnu trgovinu dionicama i zategnuo odnose s glavnim trgovinskim partnerom Švajcarske.

Maurer, član desne i euroskeptične Švajcarske narodne stranke, sugerirao je u razgovoru za televiziju SRF u srijedu da dogovor nije izgledan prije završetka mandata sadašnje Evropske komisije krajem oktobra.

"Nije važno hoće li to biti na jesen ili proljeće. Imamo vremena a i trebamo vremena kako bi dobili nešto što možemo objasniti, razumjeti i što služi interesima Švajcarske", rekao je radioteleviziji SRF u intervjuu emitiranom u srijedu.

Bruxelles je zabranio ulagačima sa sjedištem u EU da od 1. jula trguju na švajcarskim mberzama uslijed eskalacije spora oko sporazuma po kojem bi Švajcarska, koja nije članica Unije, trebala usvajati pravila jedinstvenog tržišta EU-a na što je Švajcarska odgovorila protumjerama.

Ako se za mandata Jean-Claudea Junckera ne postigne sporazum između Švajcarske i EU-a, Maurer će se morati dogovarati s budućom predsjednicom Komisije Ursulom von der Leyen koju poznaje iz dana kada je bio švicarski ministar odbrane, prenosi Reuters.

No Maurer, koji je ove godine na mjestu predsjednika koje se rotira među članovima Saveznog vijeća Švicarske, odbacuje sugestije da bi njegovo poznanstvo s bivšom njemačkom ministricom obrane moglo pomoći da se sporovi razriješe.

"Pregovori neće biti lakši, samo bi na ličnom nivou mogli postati opušteniji", rekao je.

Maurerov pesimizam doprinosi utisku da bi se politička pat-pozicija mogla uskoro prevladati.

U Bernu otpor sporazumu, glavnom švajcarskom vanjskopolitičkom pitanju, prisutan je od proevropskog lijevog centra do krajnje desnice, a obje strane se pribojavaju da bi sporazum mogao ugroziti suverenitet Švajcarske.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

EU