Talijanska industrija vina očekuje pad od 63,5 posto

28.05.2020. 08:44 / Izvor: seebiz.eu
Talijanska industrija vina očekuje pad od 63,5 posto

Talijanska proizvodnja vina trese se zbog koronavirusne krize.

Talijanska proizvodnja vina trese se zbog koronavirusne krize.

Nakon ne odlične 2019. godine, industrija očekuje pad prodaje od 63,5 posto u tekućoj godini. Pad potražnje iz inozemstva, problemi s ponovnim pokretanjem gastronomije i padom potrošnje u Italiji pogoršali su izglede za vinski sektor.

Prema analizi milanske investicijske banke Mediobanca koja je pomno proučila najveće vinarije u zemlji, očekuje se pad prodaje za dvije milijarde eura u odnosu na prethodnu godinu. Zbog problema s izvozom, talijanski vinski sektor strahuje od sve veće konkurencije iz Francuske, Španjolske, Čilea i SAD-a. Vinske zadruge koje se proizvode uglavnom za velike lance supermarketa manje su pesimistične. Studija je otkrila da je kriza za njih manje bolna.

Teška je situacija i prema Coldiretti poljoprivrednoj udruzi. Čak 39 posto vinara žali zbog problema s likvidnošću za industriju koja u Italiji zapošljava 1,3 milijuna ljudi.

Prema udruzi, potrebna su velika ulaganja za promovisanje izvoza. Sa proizvodnjom od 46 miliona hektolitara godišnje, Italija i Francuska su najjači proizvođači kvalitetnih vina.

Vinski turizam sada radi za novi početak. Zbog rizika od zaraze posjetiteljima nije dopušteno posjetiti vinarije, ali vinogradari mogu primiti goste na otvorenom i organizirati degustacije vina.

Ljubitelji vina moraju rezervirati svoj posjet, rekla je Donatella Cinelli Colombini iz Pokreta vinskog turizma u toskanskom vinskom selu Montalcino.

"Vinarije imaju puno vanjskog prostora i možemo započeti odavde", rekao je Cinelli Colombini.

Osim toga, vinogradari žele prodavati više online.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU