Turistički promet u Njemačkoj je prepolovljen zbog koronavirusa

10.08.2020. 12:17 / Izvor: HINA
Turistički promet u Njemačkoj je prepolovljen zbog koronavirusa

Broj noćenja domaćih turista pao je za 44, a stranih za čak 60 posto.

Njemački turizam pretrpio je zbog pandemije korona virusa velike gubitke a u prvoj polovini ove godine broj noćenja se gotovo prepolovio, javlja Statistički ured Njemačke iz Wiesbadena u ponedjeljak.

"U prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno je 117,5 milijuna noćenja što je 47,1 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine", priopćio je središnji Statistički ured u Wiesbadenu.

Broj noćenja domaćih turista pao je za 44, a stranih za čak 60 posto.

Situacija se, kako nadalje priopćava Statistički ured, nije poboljšala ni u lipnju kada su na snagu nastupila popuštanja mjera borbe protiv koronavirusa i kada je ponovno dozvoljen turistički promet.

U lipnju je u cijeloj Njemačkoj ostvareno 29,5 milijuna noćenja što je 41,7 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. U isto vrijeme je zabilježeno i 79 posto manje gostiju iz inozemstva.

Pad broja turista iz inozemstva posebno je pogodio hotelijere iz gradova koji veći dio noćenja ostvaruju preko gostiju sajmova i kongresa koji su da daljnjega odgođeni.

Zbog rastućeg broja novih zaraza u Njemačkoj ugostiteljsko-hotelijerski sektor ne očekuje brzi oporavak i povratak prijašnjem stanju.

Ekonomski institut Ifo iz Muenchena objavio je rezultate ispitivanja među njemačkim poduzetnicima po kojemu posebice pripadnici turističkog sektora očekuju dulje smanjenje prometa zbog korona-krize.

"Prije svega poduzeća iz sektora ugostiteljstva i hoteljerstva očekuju ograničenja za daljnjih 13 mjeseci", priopćio je Ifo institut.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU