U Briselu potpisana Dunavska deklaracija

04.12.2018. 13:32 / Izvor: HINA
U Briselu potpisana Dunavska deklaracija

Hrvatska aktivno sudjeluje u dvije makroregionalne strategije: Strategiji EU-a za dunavsku regiju (EUSDR) i Strategiji EU za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR).

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković potpisao je u Briselu zajedno s ostalim kolegama i predstavnicima podunavskih zemalja Dunavsku deklaraciju, dokument o izgradnji i održavanju unutarnjih plovnih putova na Dunavu i njegovim pritokama.

"Izražavam zadovoljstvo što smo potpisali ovakav dokument koji nam pomaže u daljnjem razvoju Dunavske strategije i otvara nam nove mogućnosti oko projekata plovnosti i poboljšanja uvjeta u unutarnjoj plovidbi na Dunavu i njegovim pritokama", izjavio je Butković nakon potpisivanja. 

Ministar je istaknuo da se trenutačno u Hrvatskoj provode dva velika projekta u okviru Dunavske strategije - jedan u luci Osijek, a drugi u luci Slavonski Brod, ukupne vrijednosti oko 200 milijuna kuna.

Puni potencijal plovnosti Dunava

"Potpisivanje Dunavske deklaracije ključni je korak prema korištenju punog potencijala plovnosti Dunava, što je važno kao potpora rastu i stvaranju radnih mjesta u regiji. Unutarnji plovni putevi imaju veliki potencijal za stvaranje digitalnog, dekarboniziranog, inkluzivnog i zelenog prometa", izjavila je povjerenica za promet Europske komisije Violeta Bulc.

Deklaracija o učinkovitom održavanju infrastrukture plovnih putova na Dunavu i njegovim plovnim pritokama prvi je put potpisana 2012. u okviru Strategije EU-a za podunavsku regiju. Od tada se potpisuje svake dvije godine.

Hrvatska aktivno sudjeluje u dvije makroregionalne strategije: Strategiji EU-a za dunavsku regiju (EUSDR) i Strategiji EU za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR).

Te makroregionalne strategije predstavljaju oblik suradnje između država članica EU-a i njima susjednih zemalja kako bi se što bolje rješavali problemi koje države ili njihove pojedine regije same ne mogu riješiti na zadovoljavajući način, nego je za to potreban transnacionalni strateški pristup, projekti i umrežavanje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU