U Hrvatskoj najniže cijene turističkog smještaja u posljednjih 20 godina

17.09.2020. 09:41 / Izvor: Slobodna Dalmacija
U Hrvatskoj najniže cijene turističkog smještaja u posljednjih 20 godina

Na Booking.comu se za prošli vikend moglo naći dosta apartmana na Makarskoj rivijeri po cijeni do 35 eura na noć za dvije osobe.

Ukoliko ste na Booking.com prošli vikend pretraživali apartmane u Makarskoj rivijeri, neki od njih su koštali do 35 eura na noć za dvije osobe, a takvih kapaciteta je bilo oko 60.

Na Airbnb-u, platformi s manjim provizijama, pa automatski i nižim cijenama, takvih je apartmana dva puta više, dakle 120.

Gotovo 80 njih nudi se po cijeni do 30 eura za dvije osobe, što su najniže cijene u posljednjih 20 godina. Napomenimo da su kratki boravci, do tri dana, uvijek bili do 30 posto skuplji, što sada nije slučaj, te da na spomenute cijene idu i provizije pa su neto cijene još i niže.

Prema pisanju Slobodne Dalmacije, Turistička zajednica Hrvatske ipak tvrdi kako turista i dalje ima.

U Makarskoj je tako 10. septembra boravilo gotovo 2500 turista, što je 31,7 posto u odnosu na prošlu godinu.

Hotelski smještaj u Hrvatskoj je platio najveći danak koroni, gdje se bilježi svega 22 posto lanjskog prometa, dok je bolja situacija u privatnom smještaju s popunjenošću od 35 posto.

U kampovima se odmara 31 posto gostiju od prošle godine.

Po strukturi gostiju očekivano prednjače Poljaci, kojih je gotovo 1000 u Makarskoj, što je 64 posto u odnosu na lani. Čeha je 41 posto, odnosno 300-tinjak, a Ukrajinaca je čak neznatno više nego lani. No kako su brojke male (niti 300), jasno je da njihova treća pozicija u stvarnosti ne znači puno. Šveđani su na četvrtom mjestu, bh. građani na petom, a slijede Hrvati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU