U utrci za nasljednika May deset kandidata

12.06.2019. 14:12 / Izvor: HINA
U utrci za nasljednika May deset kandidata

May je dala ostavku na mjesto predsjednice Konzervativne stranke u petak, što je izazvalo stranačku utrku za njezinog nasljednika, ali ne i parlamentarne izbore.

Deset kandidata sudjelovat će u utrci za nasljednika Therese May na čelu Konzervativne stranke i britanske vlade, objavio je u ponedjeljak stranački parlamentarni klub.

Prvi krug glasovanja među konzervativnim zastupnicima održat će se u četvrtak, sve dok se izbor ne suzi na dva kandidata od kojih će predsjednika moći birati svi članovi stranke, njih oko 120 tisuća.

Britanija bi trebala izaći iz EU-a do 31. listopada i uvjeti izlaska bit će jedno od ključnih pitanja u utrci za čelnika Konzervativne stranke.

Favorit za novog premijera, Boris Johnson rekao je u intervjuu za Sunday Times da će odbiti platiti "račun za razvod" u iznosu od 39 milijardi funti, ako EU ne ponudi bolje uvjete.

"Uvijek sam smatrao da je vrlo neobično da bi mi trebali pristati izdati ček prije postizanja konačnog sporazuma", kazao je Johnson.

Michael Gove i Jeremy Hunt smatraju se glavnim konkurentima Johnsonu.

Međutim, Goveovoj kampanji moglo bi naštetiti priznanje da je nekoliko puta uzimao kokain dok je radio kao novinar prije 20 godina.

Hunt je u međuvremenu, pokušavajući naglasiti svoje pregovaračke vještine, rekao da mu je njemačka kancelarka Angela Merkel rekla da će Europska unija biti "spremna na nove pregovore" o sporazumu o brexitu s novim britanskim čelnikom.

May je dala ostavku na mjesto predsjednice Konzervativne stranke u petak, što je izazvalo stranačku utrku za njezinog nasljednika, ali ne i parlamentarne izbore.

May ostaje premijerka do odabira novog vođe konzervativaca, što može potrajati i do dva mjeseca.

Autor foto: Profimedia

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU