UK i EU dogovorili tri runde pregovora o odnosima nakon Brexita

16.04.2020. 11:36 / Izvor: HINA
UK i EU dogovorili tri runde pregovora o odnosima nakon Brexita

Pregovori će se održati putem video-konferencije u tjednima s početkom 20. travnja, 11. svibnja i 1. lipnja.

Ujedinjeno Kraljevstvo i Europska unija dogovorili su datume tri runde pregovora u trajanju od po tjedan dana za postizanje sporazuma o budućim odnosima nakon Brexita, britanskog izlaska iz Unije, te procjenu napretka na visokoj razini u lipnju, priopćile su dvije strane u zajedničkoj izjavi u srijedu. 

Pregovori će se održati putem video-konferencije u tjednima s početkom 20. travnja, 11. svibnja i 1. lipnja. 

Britanija s EU-om nastoji postići sveobuhvatan sporazum o slobodnoj trgovini nakon što je u siječnju napustila Uniju poslije više od tri godine nesuglasica i natezanja. London privremeno primjenjuje pravila EU-a dok se ne postigne  trajni sporazum.  

Datume pregovora dogovorili su EU-ov pregovarač Michel Barnier i njegov britanski kolega David Frost na sastanku koji je u izjavi opisan kao "konstruktivan".. 

"Dvije strane su procijenile tehnički posao obavljen od prvog kruga pregovora na temelju pravnih dokumenata koje su razmijenile dvije strane", kaže se u izjavi. 

"Iako je taj posao bio koristan za utvrđivanje svih glavnih područja razilaženja i suglasja, dvije su se strane složile da je potrebno organizirati daljnje runde pregovora kako bi se do lipnja ostvario stvaran i opipljiv napredak".

Iako je pandemija koronavirusa teško pogodila Britaniju i najveće europske zemlje i prekinula pregovore, britanska vlada ustrajava da ne planira produžavati privremena prijelazna rješenja nakon sadašnjeg krajnjeg roka u prosincu. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU