Ursula von der Leyen: Hrvatski prioriteti su i europski

11.01.2020. 09:51 / Izvor: HINA
Ursula von der Leyen: Hrvatski prioriteti su i europski

Nova europska čelnica tom je prilikom poručila da će uspjeh hrvatskog predsjedanja odrediti i početak rada novog saziva Komisije.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen otvorili su sastanak vlade i Europske komisije u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

"Prioriteti hrvatskog predsjedanja Europskom unijom i naši su prioriteti", kazala je predsjednica Europske komisije.

Nova europska čelnica tom je prilikom poručila da će uspjeh hrvatskog predsjedanja odrediti i početak rada novog saziva Komisije.

"Prvo hrvatsko predsjedanje je ključan trenutak, a toj je i početak našg mandata. Vaš uspjeh će definirati naš uspjeh”, rekla je von der Leyen na početku susreta Kolegija povjerenika Europske komisije i hrvatskih ministara, čime je formalno obilježen početak hrvatskog predsjedanja Europskom unijom u prvom polugodištu 2020. godine.

Premijer Plenković je na početku sjednice, nakon što je prikazan video koji je spojio hrvatske s europskim temama, predstavio četiri prioritetna područja: Europa koja se razvija; Europa koja povezuje; Europa koja štiti i Europa koja je utjecajna.

Naglasio je kako će Europska komisija u Hrvatskoj vladi imati pouzdanog partnera.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je da su Albanija i Sjeverna Makedonija ispunile uvjete za početak pregovora i da ih EU sada ne bi trebala mijenjati, nego samo poboljšati metodologiju pristupnih pregovora.

"One su ispunile kriterije koje smo tražili i mi sada ne bi trebali mijenjati uvjete", rekla je Von der Leyen na konferenciji za novinare.

Dodala je da do samita EU-zapadni Balkan u svibnju u Zagrebu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU