Vanredno zasjedanje britanskog parlamenta u subotu

EU / POLITIKA

Vanredno zasjedanje britanskog parlamenta u subotu

09.10.2019. 13:26 / Izvor: Agencije

Britanska vlada planira sazvati vanrednu sjednicu parlamenta u subotu, 19. oktobra, bez obzira na to hoće li premijer Boris Johnson osigurati sporazum s EU-om ili ne, izjavio je u srijedu vladin izvor. 

Parlament je donio zakon koji Johnsona obavezuje da zatraži odgodu Brexita ako ne uspije ispregovarati novi sporazum na evropskom samitu 17. i 18. oktobra. 

Premijer je rekao da će poštovati zakon, ali je ostao i čvrsto pri obećanju da će u svakom slučaju 31. oktobra izvesti Britaniju iz Unije. 

Subotnje zasjedanje će se dogoditi dva dana nakon sastanka na vrhu EU, s pokušajima Borisa Johnsona da postignu sporazum o Brexitu.

Ministri u kabinetu privatno su zabrinuti zbog prijedloga premijera koji bi mogao pokušati zaobići Bennov akt - usvojen prošlog mjeseca - koji je usmjeren na njegovo nastojanje da zatraži odgodu Brexita ako ne postigne dogovor.

Parlament je u posljednjih 80 godina zasjedao samo četiri puta - uključujući i dan prije izbijanja Drugog svjetskog rata, Suecku krizu 1956. i  invaziju na Falklands 1982. godine, navodi  Guardian.

PODIJELI:

TAGOVI:

Boris Johnson

Brexit

parlament

EU

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

EU