Većina Europljana ne vidi negativne posljedice Brexita za EU

27.02.2019. 13:28 / Izvor: HINA
Većina Europljana ne vidi negativne posljedice Brexita za EU

Anketa - građani Europske unije ne očekuje nikakve vidljive ili negativne posljedice Brexita koje bi mogle pogoditi druge europske zemlje članice.

Većina građana Europske unije ne očekuje nikakve vidljive ili negativne posljedice Brexita koje bi mogle pogoditi druge europske zemlje članice, pokazuje istraživanje objavljeno u srijedu, prenosi Hina. 

Među ispitanicima istraživanja koje je provela njemačka zaklada Bertelsmann njih 61 posto smatra da Brexit neće imati nikakve stvarne posljedice za druge zemlje Europske unije, dok 27 posto ispitanika smatra da će ipak biti negativnih posljedica.

Kako prenosi njemačka agencija DPA, 12 posto ispitanika smatra da će ostatku EU biti bolje nakon britanskog izlaska. Najpesimističniji su Danci i Poljaci, od kojih otprilike jedna trećina računa na negativan učinak Brexita.

Istraživanje koje je zaklada provela u decembru obuhvatilo je 11.735 ispitanika u svih 28 zemalja Europske unije.

Mišljenja su se znatno više razilazila kada se tražio odgovor na pitanje o tome hoće li Britanija profitirati od izlaska iz EU, predviđenog za 29.marta.

Oko 44 posto Europljana smatra da će izlazak biti loš za Britaniju, dok 25 posto misli da će ona time ostvariti prednosti. Ostali smatraju da joj izlazak neće donijeti nikakve promjene.

Prema istraživanju, razlike u stajalištima oko ovog pitanja ponajviše su uvjetovane političkim preferencijama ispitanika.

Oni koji bi glasali za ekstremno desne ili populističke stranke u većoj mjeri su procjenjivali da će Britanija profitirati izlaskom iz EU-a.

Taj trend je najjasniji u Italiji i Francuskoj, gdje 59 posto onih koji podupiru Nacionalno okupljanje čelnice Marine le Pen smatraju da će Britanija profitirati od Brexita.

U Italiji 52 posto onih koji podupiru Ligu, krajnje desnu stranku potpredsjednika vlade Mattea Salvinija, također ocjenjuju da izlazak iz EU predstavlja dobitak za Britaniju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU