Većina zemalja EU-a podržava suspenziju refundiranja pune cijene letova

04.05.2020. 13:30 / Izvor: HINA
Većina zemalja EU-a podržava suspenziju refundiranja pune cijene letova

Većina zemalja EU-a zatražila je u srijedu od Evropske komisije da suspendiraju pravilo o obveznoj refundaciji pune cijene otkazanih letova.

Njemačka, Italija i Španjija podržale su zahtjev dvanaest evropskih zemalja upućen Evropskoj komisiji, prema kojem bi se suspendiralo pravilo koje prisiljava krizom pogođene zrakoplovne kompanije da refundiraju punu cijenu otkazanog leta, objavio je saopćenjem u subotu francuski ministar saobraćaja.

Većina zemalja EU-a zatražila je u srijedu od Evropske komisije da suspendiraju pravilo o obveznoj refundaciji pune cijene otkazanih letova.

Založili su se za uvođenje vaučera za buduća putovanja. 

"Drago mi je što velika većina država članica podržava moj zahtjev da se odobri avionskim kompanijama i pomorskim kompanijama privremeno korištenje vaučera prilikom otkazivanja putovanja, kako bi kompanije mogle zadržati novčane rezerve, a istovremeno zaštititi prava putnika na refundaciju", poručio je francuski ministar prometa Jean-Baptiste Djebbari.

Avionske kompanije širom Evrope, uključujući Lufthansu i Air France-KLM zatražile su pomoć svojih vlada uslijed krize izazvane pandemijom korona virusa, koja ih je prisilila da drastično smanje broj letova.

Do sada je Evropska komisija, koja će uskoro predstaviti smjernice za postupno pokretanje transportne industrije, poručivala da avionske kompanije moraju poštivati evropsku regulativu te omogućiti novčano refundiranje za otkazana putovanja.

Vaučeri, prema trenutnim pravilima, mogu biti izdani samo ako ih putnici prihvate.

Države koje se zalažu za suspenziju trenutnih pravila poručile su zajedničkim saopćenjem da bi putnici imali pravo na refundaciju sredstava, ako ne iskoriste vaučer unutar zadanog  perioda.

Također, potrošači bi bili zaštićeni u slučaju bankrota avionske kompanije.

Dvanaest država koje su u srijedu izvorno zatražile promjenu od Evropske komisije su Francuska, Nizozemska, Belgija, Bugarska, Cipar, Češka, Grčka, Irska, Latvija, Malta, Poljska i Portugal. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU