Velika Britanija ima najvišu zaposlenost od 1971.

23.04.2019. 11:14 / Izvor: Jutarnji list
Velika Britanija ima najvišu zaposlenost od 1971.

Zaposlenost u Velikoj Britaniji u prva tri mjeseca ove godine postigla je najvišu razinu u posljednjih 48 godina.

Zaposlenost u Velikoj Britaniji u prva tri mjeseca ove godine postigla je najvišu razinu u posljednjih 48 godina, odnosno od kada tamošnji Ured za statistiku prati kretanje zaposlenosti. 

Ulaskom u radni odnos od početka godine novih 179 hiljada Britanaca, zaposlenih je na Otoku krajem marta bilo 37 miliona i 720 hiljada.

"Stopa nezaposlenosti u prvom tromjesječju zadržala se na razini od 3,9 posto što je najniža stopa od 1975.", navodi britanski Ured za statistiku, ukazujući i na trendove povećanja zapošljavanja žena na tržištu rada i zadržavanja stope nezaposlenosti mladih Britanaca ispod prosjeka Europske unije.

"Još uvijek je stopa nezaposlenosti mladih u Velikoj Britaniji viša od, primjerice, istog pokazatelja za Njemačku", napominje britanski Ured za statistiku, čiji podaci izazivaju dodatnu pozornost zbog političke paralize u kojoj se našla ta članica Europske unije provodeći Brexit, odnosno referendumsku odluku o izlasku iz EU.

Komentirajući kretanja u britanskoj ekonomiji koja su dovela do rekordne zaposlenosti, Ured, među ostalim, skreće pažnju na rast tamošnjeg BDP-a za 0,3 posto u prvom 'kvartalu', rast prihoda u uslugama za 0,4 posto, smanjivanje inflacije te povoljan odnos štednje i investicija i kod kućanstava, i kod poduzeća i kod javnog sektora.

"Usprkos kontinuiranom rastu i spremnosti na zaduživanje, postoje međusobno suprotstavljeni pokazatelji o jačini poslovnog povjerenja.", napominju analitičari britanskog statističkog ureda. Kao primjer slabljenja povjerenja u povoljna kretanja u tamošnjoj ekonomiji u nastupajućem razdoblju, analitičari Ureda navode pad BDO indeksa optimizma u martu za 3,69 postotnih poena u odnosu na februar.

Riječ je o indeksu koji se temelji na istraživanju raspoloženja oko 4000 menadžera u britanskim kompanijama koje zapošljavaju oko pet miliona radnika.

"Nastavak neizvjesnosti oko Brexita doveo je do ozbiljnog pogoršanja očekivanja o našoj bliskoj gospodarskoj budućnosti. Ono što sada vidimo je posljednica iznenadne spoznaje da je opcija Brexita bez dogovora i realna i neposredna mogućnost.", komentirao je Peter Hemington, partner u konsultantskoj tvrtki koja za britanski statistički ured sprovodi spomenuto istraživanje raspoloženja menadžera.

S druge strane, uz rekordnu zaposlenost, u prvom tromjesječju ove godine na britanskom tržištu tada bilježi se i najveći porast plata u posljednjih desetak godina.

Prema podacima statističkog ureda, cijena rada u prva tri mjeseca porasla je na Otoku 3,5 posto dosegavši prosjek plaće od 611 eura za radnu sedmicu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU