Za online vizu EU od ličnih do bezbjednosnih podataka

03.03.2018. 10:51 / Izvor: Nezavisne novine
Za online vizu EU od ličnih do bezbjednosnih podataka

Za online vizu bez koje građani BiH od 2020. godina neće moći ući u zemlje Šengena biće potrebno dati od ličnih do bezbjednosnih podataka

Za online vizu bez koje građani BiH od 2020. godina neće moći ući u zemlje Šengena biće potrebno dati od ličnih do bezbjednosnih podataka, potvrđeno je "Nezavisnim" u Službi za putovanja i autorizacije koja će biti u nadležnosti da implementira sistem.

Podsjećamo da je već ranije najavljeno da od 1. januara 2020. godine će građani BiH za ulazak u zemlje Šengena morati aplicirati za onlajn vizu, koja će koštati deset konvertibilnih maraka.

U Službi za putovanja i autorizacije smo saznali da sve što će građani trebati je da imaju pristup internetu, validnu imejl adresu i pet minuta vremena da u sistem upišu ime i prezime, osnovne podatke o pasošu, porodici, mjestu i datumu rođenja, kao i podatke o eventualnoj kriminalnoj prošlosti i korištenju opojnih sredstava, zaposlenju, zdravstvenom stanju i prethodnim putovanjima u zemlje EU. Osim ovih podataka, na sajtu je navedeno da će aplikant morati odgovoriti i na nekoliko bezbjednosnih pitanja.

"Od 2020. godine državljani BiH će morati koristiti online sistem registracije prije nego što napuste svoju zemlju, jer će to biti zakonska obaveza prilikom putovanja u zonu Šengena. Građani BiH će morati imati važeći pasoš, kreditnu ili debitnu karticu i imejl adresu. Aplikacija uključuje nekoliko bezbjednosnih pitanja poput detalja putovanja. Onlajn proces je jednostavan sve dok su podaci istiniti. Nakon odobrenja, viza će biti prosijeđena putem imejla", istaknuto je.

Viza bi trebalo da bude odobrena u roku od nekoliko minuta putem imejl adrese koju aplikant navede u aplikaciji, a važiće pet godina od datuma izdavanja.

Pet evra, odnosno deset maraka će se plaćati za svako lice starije od 18 godina, a za maloljetnike izdavanje vize će biti besplatno.

"EU trenutno nema u planu da koristi biometrijske podatke poput otiska prstiju ili skeniranja očiju tokom apliciranja za vizu. Ukoliko trenutna pravila Bezbjednosne agencije ostanu na snazi, sistem će biti korišten samo kao dopuna za podatke o putovanju", navedeno je.

Ista pravila odnosiće se na sve ostale zemlje koje sada uživaju bezvizni režim sa zemljama EU. To su sve zemlje Evrope osim Kosova, Bjelorusije, Turske i Rusije, zatim Kanada, SAD, Meksiko i najveći broj zemalja Južne Amerike. U ostatku svijeta uključeni su još Australija, Novi Zeland, Japan, Malezija, Tajvan, Južna Koreja, Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Sve zemlje Afrike i dalje ostaju u viznom režimu, pa se na njih nova pravila ne mogu ni primijeniti.

Jedina neizvjesnost, kako je istaknuto, jeste sudbina britanskih državljana nakon što Velika Britanija napusti EU - pravila za Britance još nisu donesena, jer se čeka ishod pregovora. Ipak, kako je istaknuto, očekuje se da će državljani Velike Britanije dobiti bezvizni režim, što znači da će, primjera radi, državljani Velike Britanije i BiH imati jednak status u EU.

Podsjećanja radi, ove mjere zaključene su prošle godine kao dio odgovora EU na bezbjednosne prijetnje, poput terorizma.

Podaci u online aplikaciji za vizu:

ime i prezime

datum i mjesto rođenja

pol i nacionalnost

 ime roditelja

podaci o pasošu

adresa i broj telefona

prva zemlja ulaska u Šengen

obrazovanje i zaposlenje

zdravstveni podaci

podaci o neosuđivanju

bezbjednosni podaci

Građani moraju imati:

važeći pasoš

 kreditnu ili debitnu karticu

imejl adresu

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU