Zastupnici EP: Ukinite roming za balkanske države, to će ih privući ka EU

21.03.2018. 12:21 / Izvor: Akta.ba
Zastupnici EP: Ukinite roming za balkanske države, to će ih privući ka EU

Zastupnici EP Paul Rübig i Lukas Mandl predložili su EEU da ukine roming sa državama Zapadnog Balkana, Bosni i Hercegovini, Albaniji, Srbiji, Kosovu, Crnoj Gori i Albaniji.

Zastupnici Evrpskog parlamenta Paul Rübig i Lukas Mandl predložili su Evropskoj uniji da ukine roming sa državama Zapadnog Balkana, Bosni i Hercegovini, Albaniji, Srbiji, Kosovu, Crnoj Gori i Albaniji, saznaje Nezavisni istraživački centar NICK.

Zastupnici najjačeg bloka u Parlamentu EU, Evropske narodne stranke traže od Evropske komisije da se nova pravila unutar država EU, primjene i na Balkan. Oni smatraju da bi to značajno doprinijelo integraciji ovog dijela Evrope.

Ako cijele romiga značajno opadnu između EU i ovih šest država, to bi bio veliki podsticaj za inovacije i ekonomski razvoj regiona – smatraju ovi zastupnici.

Oni ukazuju na visoke troškove koje i korisnici iz EU plaćaju kada dođu u regiju.

Političke i ekonomske reforme su potrebne, ali bi integracija u evropsko tržište telekomunikacija bio korak naprijed koji bi pomogao svima, pojedincima i poduzetnicima iz Unije i sa Balkana – poručio je Mandl.

Prema njihovim riječima, kontakti između EU i Balkana u pogledu ekonomije su intenzivni i među ljudima također, ali bi ukidanje rominga sve značajno sve olakšalo. Tvrde da je evropska komesarka za digitalnu ekonomiju Mariya Gabriel spremna podržati ovaj korak. Kako saznaje NICK neke države članice su predlagale ovaj korak i tokom rasprave o novoj strategiji proširenja, ali on u ovoj fazi nije uvršten među mjere EU.

Zastupnik Rübig, kaže kako je potrebna „masivna ekspanzija“ infrastrukture u regiji. Upravo on je bio jedan od ključnih inicijativa za ukidanje rominga u EU, saznaje NICK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU