Zbog velike imigrantske krize moguća suspenzija Schengena?

22.08.2015. 17:27 / Izvor: Fena
Zbog velike imigrantske krize moguća suspenzija Schengena?

Zbog velike imigrantske krize ne može isključiti suspendiranje sudjelovanja u Schengenskom sporazumu koji dopušta putovanje bez pasoša između većine evropskih zemalja, navodi njemački ministar Maiziere.

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere izjavio je da zbog velike imigrantske krize ne može isključiti suspendiranje sudjelovanja u Schengenskom sporazumu koji dopušta putovanje bez pasoša između većine evropskih zemalja, javlja BBC.

On je rekao za BBC da podržava Schengenski sporazum, ali da bi on mogao biti "u opasnosti".

Smatra da ga ugrožavaju zemlje koje se ne pridržavaju propisa o azilu pod nazivom Dublinska uredba u skladu s kojima odgovornost za procesiranje zahtjeva za azilom leži na zemlji članici EU-a u koju su podnositelji prvo ušli. Većina imigranata koji prelaze Sredozemlje prvo stižu u Grčku i Italiju, ali njihove vlasti kažu da se ne mogu nositi s tolikim brojem ljudi. Zbog toga mnogi imigranti kreću na sjever nadajući se da će u nekoj drugoj državi EU-a dobiti azil.

Načelo EU-a o slobodnom kretanju je pod pritiskom zbog ogromnog broja imigranata koji dolaze.

"Ako se niko ne bude pridržavao zakona, onda je Schengen u opasnosti i zato hitno trebamo evropska rješenja", istaknuo je de Maiziere.

Njegova izjava je došla u vrijeme, kako je rekao jedan dužnosnik EU-a, "najgore izbjegličke krize od Drugog svjetskog rata".

Njemački ministar također je pozvao Britaniju da prihvati više imigranata.  "Naravno, Britanija ima posebnu ulogu - ona nije dio Schengena", rekao je de Maiziere. "Ali sve zemlje EU-a moraju postati svjesnije svojih odgovornosti."

Njemačka očekuje da će dobiti 800.000 zahtjeva za azilom samo ove godine, što je puno više od drugih država EU-a. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU