Zvizdić u Beču: BiH snažno privržena integraciji u EU

19.11.2018. 13:02 / Izvor: Akta.ba
Zvizdić u Beču: BiH snažno privržena integraciji u EU

Predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, Denis Zvizdić, prisustvovao je danas u Beču, radnom sastanku koji je organizovao kancelar Republike Austrije Sebastian Kurc.

Predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, Denis Zvizdić, prisustvovao je danas u Beču, radnom sastanku koji je organizovao kancelar Republike Austrije Sebastian Kurc. Sastanku su prisustvovali i premijeri Albanije, Crne Gore, Srbije i Kosova, ministar ekonomije Makedonije, te evropski komesari Johanes Han i Marija Gabriel.

Teme sastanka su bile regionalna saradnja, perspektive Zapadnog Balkana, bilateralna pitanja i prevazilaženje eventualnih problema.

Obraćajući se prisutnima, Zvizdić se zahvalio kancelaru Kurcu na pozivu i inicijativi za unapređenje regionalne saradnje u okviru integracije zemlja Zapadnog Balkana u EU i istaknuo da je to cilj i ključni kohezivni faktor regije koji može osigurati stabilizaciju i privredni prosperitet, te vladavinu prava uz poštivanje osnovnih prava i sloboda i demokratskih načela.

Rekao je da je Bosna i Hercegovina i dalje snažno privržena integraciji u EU. Naglasio je da su odgovori na dodatna pitanja Evropske komisije u završnoj fazi i izrazio nadu da će jedan od prvih zadataka na početku mandata novog Predsjedništva Bosne i Hercegovine biti odlazak u Brisel sa finalizovanim odgovorima, čime bi Bosna i Hercegovina ispunila sve uslove za dobijanje kandidatskog statusa.

Govoreći o bilateralnoj saradnji, Zvizdić je ukazao na potrebu da se evidentirani izazovi uspješnoj bilateralnoj i regionalnoj saradnji trebaju i moraju prevazići prvenstveno kroz poštivanje već zaključenih sporazuma i prihvaćenih obaveza. Takođe, ukazao je na potrebu za održavanjem i unapređenjem redovnog dijaloga na svim nivoima s ciljem osiguranja konstruktivne komunikacije i saradnje u međusobnim odnosima. Skrenuo je pažnju na trend zapaljive i radikalne retorike visokih političkih funkcionera iz pojedinih zemalja regiona koji ne doprinose prevazilaženju teškog nasljeđa iz prošlosti i postojećih i budućih izazova, te je izrazio nadu da će se takve poruke zamijeniti onim koje kreiraju prostor za mirno, stabilno i prosperitetno okruženje u regionu.

Tokom sastanka, komesar Han je izložio pregled stanja implementacije dogovorenih mjera oko stvaranja regionalne ekonomske oblasti Zapadnog Balkana. Pozvao je premijere da ukažu na poteškoće na koje nailaze i na mogućnosti za prevazilaženje problema. Kancelar Kurc je učesnike sastanka obavijestio o planovima Austrije tokom preostalog predsjedavanja Evropskom unijom i izrazio podršku rješavanju bilateralnih pitanja, te podstaknuo odlučujući napredak kako bi se unaprijedio proces evropskih integracija.

Kurc je pozvao učesnike sastanka na fokusiranje na postojeće obaveze i na predstavljanje novih zajedničkih projekata od strane WB6 koje će podsticati regionalnu saradnju, posebno u onim segmentima za koje već postoji dogovoreno finansiranje.

Premijerka Republike Srbije Ana Brnabić istakla je da je Srbija jako posvećena evropskim integracijama, da će u budućnosti raditi na tome te je izrazila nadu da će još nekoliko poglavlja iz Aquia Evropske unije biti otrveno do kraja godine.

Kada su u pitanju regionalne integracije, napomenula je da je povezivanje jedan od ključnih prioriteta za Srbiju, najavivši da ćemo povećanje budžeta za 2019. godinu usmjeriti za nove projekte i nastavak realizacije već postojećih.

Kao jedan od prioriteta navela je i međusobno prepoznavanje profesionalnih i akademskih kvalifikacija, jer bi razmjena radnika i akademskog osoblja dovela do boljeg povezivanja regije.

"Nažalost, Srbija je 'vidjela i bolja vremena' u oblasti regionalne saradnje. Umjesto da idemo naprijed i da se fokusiramo na budućnost i ono što zajedno možemo postići, mi nazadujemo", naglasila je Brnabić, podsjećajući da je Kosovo prekršilo CEFTA sporazum povećavajući carine za deset posto što je nazvala diskriminacijom prema Srbiji.

Premijer Crne Gore Duško Marković kazao je da ova zemlja ima namjeru da napreduje ka članstvu za vrijeme austrijskog predsjedavanja, a ovaj optimizam baziraju na najnovijem dokumentu EU o vladavini prava koji pokazuje realnu sliku napora koje Crna Gora ulaže u okviru pregovaračkog procesa.

Premijer Albanije Edi Rama takođe je izrazio opredijeljenost za regionalnu saradnju, no dodao je da su zemlje suočene sa izazovima u ovoj oblasti, ali je izrazio nadu da će ove nesuglasice biti riješene.

Zahvalio je kancelaru Kurcu na zadržavanju evropske perspektive na svih šest zemalja zapadnog Balkana, ali i na njegovom jasnom stavu o potrebi liberalizacije viznog režima za državljane Kosova izražavajući nadu da će do toga doći nakon izbora u Evropskoj uniji.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj takođe se osvrnuo na viznu liberalizaciju podsjećajući da su ispunili sve uslovee, tehničke i političke, za liberalizaciju zbog čega je naglasio da je ova zemlja spremna za to te da zna svoju odgovornost u vezi s ovim pitanjem.

Premijeri su zahvalili kancelaru Kurcu na organiziranju susreta, a komesarima Hanu i Gabrielu na njihovom radu u jačanju i integriranju regije u svim oblastima, kao što je infrastruktura i ekonomija.

Zvaničnici će prisustvovati i u održavaju Bečkog ekonomskog foruma.

n1/Akta.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU