EU će oduzeti milione iz fondova za Poljsku zbog rudnika uglja

20.01.2022. 10:10 / Izvor: Fena
EU

Evropska unija (EU) započinje proces smanjenja miliona eura iz isplata Poljskoj kako bi pokrila kazne nametnute Varšavi zbog ignorisanja sudskog naloga da zatvori rudnik uglja.

Evropska unija (EU) započinje proces smanjenja miliona eura iz isplata Poljskoj kako bi pokrila kazne nametnute Varšavi zbog ignorisanja sudskog naloga da zatvori rudnik uglja, naveo je jedan zvaničnik u srijedu.

Evropski sud pravde prošle godine je donio presudu da Poljska treba da zatvori površinski kop smeđeg uglja u Turovu, pored granice sa Češkom. Donošenjem zabrane presudio je u korist češke vlade, koja se žalila da površinski kop odvodi podzemne vode iz sela na češkoj strani granice, a takođe uzrokuje zagađenje prašinom i bukom.

Sud je naredio Poljskoj da dnevno plaća kaznu od pola miliona eura sve dok je površinski kop rudnika aktivan.

Međutim, poljska vlada je odbila da zatvori rudnik, rekavši da je on ključan za radna mjesta i izvor energije u zemlji. Navela je da sud EU nema autoritet da nametne kaznu.

Portparol Evropske komisije Balazs Ujvari je u srijedu rekao na konferenciji za medije u Briselu da je krajnji rok za prvu isplatu Poljske istekao u utorak i da će Evropska komisija početi sa svojim "postupkom kompenzacije", javlja AP.

Prva isplata iznosi 15 miliona eura plus 30.000 eura zateznih kamata.

"Ono što Evropska komisija sada treba jeste da identifikuje odgovarajuće načine naplate kako bi se kompanzacija mogla realizovati", rekao je Ujvari.

Kada to učini, Komisija će obavijestiti poljska tijela i dati im najmanje deset radnih dana za komentar, prenosi Radio Slobodna Evropa. 

"I nakon toga, Komisija će odbiti dotični iznos od utvrđenog plaćanja", dodao je.

Poljska i Češka vlada vode razgovore u potrazi za rješenjem problema, ali još uvijek nisu uspjele da postignu dogovor.

Prošlog mjeseca opozvan je novi poljski ambasador u Pragu nakon što je kritikovao pristup svoje zemlje u sporu, navodeći da je s poljske strane bilo arogancije i "nedostatka empatije".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU