EU

Merkel: Slovenija mora svoje banke dovesti u red

15.07.2013. 13:04 / Izvor: Deutsche Welle
Merkel: Slovenija mora svoje banke dovesti u red

I dok je Europska komisija Sloveniju ukorila zbog rastućeg proračunskog manjka, njemačka kancelarka Angela Merkel je svoju slovensku kolegicu Alenku Bratušek poštedjela tijekom prve službene posjete slovenske premijerke Berlinu u petak.

I dok je Europska komisija Sloveniju ukorila zbog rastućeg proračunskog manjka, njemačka kancelarka Angela Merkel je svoju slovensku kolegicu Alenku Bratušek poštedjela tijekom prve službene posjete slovenske premijerke Berlinu u petak (12.7.). Merkel je ipak ukazala na problem koji Slovenija ima sa svojim bankarskim sektorom.

Izlaz u privatizaciji

"Izuzetno je važno da slovenski kreditni instituti povrate povjerenje međunarodnih ulagača", rekla je Merkel i dodala kako bi zbog toga slovenske banke morale što prije obaviti tzv. testove stresa koji su indikator za stabilnost banaka. Njemačka kancelarka je podržala i nastojanja slovenske vlade za što bržim provođenjem potrebnih reformi a kao jedan od instrumenata Merkel je pohvalila i volju za privatizacijom ne propustivši istodobno dodati kako se nada da će u tomu i "njemački poduzetnici odigrati ulogu". Merkel je svojoj gošći zaželjela "mnogo sreće". A ona će novoj slovenskoj premijerki biti itekako potrebna. Ove godine Slovenija očekuje deficit od 8 posto. Europska komisija Sloveniji je dala rok od dvije godine da deficit spusti ispod dozvoljene granice od tri posto. No za razliku od Angele Merkel koja problem vidi samo u bankama, Europska komisija smatra da Slovenska vlada ne ulaže dovoljno napora kako bi ostvarila zadani cilj.

Situacija sa slovenskim bankama je kritična. Dugovi slovenskih instituta su se popeli na sedam milijardi eura što je petina ukupnog godišnjeg gospodarskog učinka zemlje. Slovenija bi "trule kredite" htjela, po poznatom scenariju iz krize eura, strpati u "Bad Bank". No za to još nije dobila dozvolu Europske komisije. Razlog je taj što slovenske banke još nisu položile svoje "testove stresa" koje je spomenula i Angela Merkel. Povjerenik Europske komisije za monetarnu politiku Olli Rehn zaključio je kako vrijeme odmiče. "Situacija je ozbiljna ali je još pod kontrolom", rekao je Rehn ovog tjedna. Slovenija će učiniti sve što je u njezinoj moći kako bi izbjegla ulazak pod "zaštitni kišobran" ESM i druženje sa zloglasnom Trojkom koja zagorčava život vodstvima ostalih posrnulih članica zone eura. No i bez Trojke Slovenija čini poteze koje čine i druge države pod ESM-om a tu je prije svega pokušaj masovne privatizacije državnog sektora.

Prodaja "srebrnine"

U "srebrninu" koju Slovenija namjerava prodati među ostalim spada i Telekom Slovenije i Ljubljanska zračna luka. U mjere koje kao da su djelo Trojke spada i uvođenje PDV-a od 22 posto od početka mjeseca kao i masovna otpuštanja u državnom sektoru. Na novinarsko pitanje što bi preporučila Sloveniji u borbi protiv krize, Merkel je u rukavicama poručila kako "Slovenska vlada sama zna što joj je činiti". Ali je usput spomenula kako bi reforma bankarskog sektora i privatizacija mogla pridonijeti dinamičkom razvoju gospodarstva i osnivanju start-up poduzeća kakve je slovenska premijerka "imala prilike vidjeti ovdje u Njemačkoj".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU