EU

Slovenija: Tužba protiv Hrvatske u Haagu samo hipotetska mogućnost

30.01.2014. 09:50 / Izvor: Fena
Slovenija: Tužba protiv Hrvatske u Haagu samo hipotetska mogućnost

Mogućnost da Slovenija tuži Hrvatsku pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) zbog neslaganja oko devizne štednje hrvatskih građana u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci samo je "hipotetska", navode u srijedu slovenski mediji

Mogućnost da Slovenija tuži Hrvatsku pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) zbog neslaganja oko devizne štednje hrvatskih građana u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci samo je "hipotetska", navode u srijedu slovenski mediji pozivajući se na slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u utorak je na konferenciji za novinare rekao da se Slovenija osjeća "izigranom" zbog hrvatskog tumačenja da memorandum iz Mokrica o Ljubljanskoj banci ne nalaže potpuni prekid sudskih postupaka protiv Ljubljanske banke u Hrvatskoj sve dok se ne nađe rješenje u okviru sukcesije i da bi u slučaju da presude protiv Ljubljanske banke postanu izvršne, u što je rekao da sumnja, Slovenija s Hrvatskom ušla u međunarodni spor.

Slovenska je televizija javila da Slovenija navodno razmišlja o pokretanju tužbe pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Den Haagu, što nije potvrđeno.

Kako u srijedu navodi Slovenska tiskovna agencija STA koja se poziva na ministarstvo vanjskih poslova, radi se o "hipotetskoj mogućnosti". Ljubljansko "Delo" navodi da je slovensko ministarstvo vanjskih poslova od jednog slovenskog pravnog fakulteta naručilo studiju o mogućnosti da presude hrvatskog suda u predmetima oko Ljubljanske banke postanu izvršne, uz što je vezana i eventualna mogućnost pokretanja spora s Hrvatskom pred međunarodnom ustanovom.

No, u Ljubljani već sada ocjenjuju da je mogućnost da presude hrvatskih sudova u vezi Ljubljanske banke u Sloveniji postanu "izvršne" samo "fikcija", navodi list dodajući da pravnici na ministarstvu vanjskih poslova tvrde da su te sudske odluke u suprotnosti sa slovenskim zakonskim propisima dio kojih je i memorandum iz Mokrica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU