EU

Hrvatska uoči arbitraže uvjerena u snagu svojih argumenata

30.05.2014. 13:35 / Izvor: Fena
Hrvatska uoči arbitraže uvjerena u snagu svojih argumenata

Usmena rasprava je zadnji dio postupka arbitraže koju su Hrvatska i Slovenija izabrale kao sredstvo mirnog rješavanja spora o granici, sklopivši 4. studenoga 2009. godine Sporazum o arbitraži.

Hrvatska spremna i uvjerena u snagu svojih argumenata dočekuje početak usmene rasprave pred Arbitražnim sudom u Den Haagu o rješavanju graničnog spora Hrvatske i Slovenije, rekla je u petak Hini glasnogovornica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Danijela Barišić.

Usmena rasprava je zadnji dio postupka arbitraže koju su Hrvatska i Slovenija izabrale kao sredstvo mirnog rješavanja spora o granici, sklopivši 4. studenoga 2009. godine Sporazum o arbitraži.

Usmenoj raspravi prethodila su tri kruga razmjene pisanih podnesaka i podnošenja tih podnesaka Arbitražnom sudu, od veljače 2013. do ožujka 2014.

Hrvatska je u svojim pisanim podnescima, predstavljanjem pravne argumentacije i iznošenjem dokaza obrazložila tijek granice koji bi Arbitražni sud trebao odrediti svojim pravorijekom na kopnu i između teritorijalnih mora dviju strana u sporu, te izložila svoja stajališta vezano za ostale zadaće Suda koje se tiču razmatranja mogućnosti veze Slovenije prema otvorenom moru i režima za korištenje relevantnih prostora mora, objavio je MVEP.

Prema rasporedu dogovorenom između Arbitražnog suda i država, Hrvatska i Slovenija imaju svaka po tri dana za predstavljanje svojih argumenata. Hrvatska će otvoriti usmenu raspravu svojim izlaganjem u ponedjeljak poslijepodne (2. lipnja) i nastavit će izlagati cijeli sljedeći dan (3. lipnja). Slovenija izlaže u četvrtak cijeli dan (5. lipnja) i nastavlja izlaganje sljedeće jutro (6. lipnja), kada završava prvi krug usmene rasprave.

Drugi krug usmene rasprave počinje u ponedjeljak (9. lipnja) kada Hrvatska cijeli dan izlaže svoje argumente i odgovara na slovenske argumente te nastavlja svoje izlaganje utorak prijepodne (10. lipnja). Nakon toga, u četvrtak poslijepodne (12. lipnja) i u petak cijeli dan (13. lipnja) argumente i odgovore na hrvatske argumente predstavlja Slovenija.

Hrvatsku pred Arbitražnim sudom predstavlja tim stručnjaka koji su radili na izradi svih pisanih podnesaka. Hrvatsko izaslanstvo predvodi zastupnica Maja Seršić, predstojnica katedre za međunarodno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu i suzastupnica, Andreja Metelko - Zgombić, pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova.

Pored njih Hrvatsku u ovom sporu, kao odvjetnici i savjetnici, zastupaju James Crawford, Philippe Sands, Paul S. Reichler, Andrew B. Loewenstein, Zachary Douglas i Davor Vidas.

Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić bit će nazočna prvom danu usmene rasprave.

U skladu s Sporazumom o arbitraži usmena rasprava nije otvorena za javnost no sažetak izlaganja stranaka bit će objavljen u službenom priopćenju koje će objaviti Tajništvo Stalnog Arbitražnog suda nakon zaključenja usmene rasprave.

Presudu Arbitražnog suda, koja je obvezujuća, treba očekivati potkraj ove ili početkom sljedeće godine.

Arbitražni sud temeljem dogovora Hrvatske i Slovenije sastavljen je od petorice članova: uz predsjednika Gilberta Guillaumea, imenovani su još Bruno Simma i Vaughan Lowe, a strane u sporu imenovale se i svaka svojeg suca, Republika Hrvatska Budislava Vukasa a Republika Slovenija Jerneja Sekoleca.

Po arbitražnom sporazumu, sud će odlučivati o toku morske i kopnene granice Hrvatske i Slovenije, o vezi Slovenije s otvorenim morem i o režimu upotrebe relevantnih morskih područja. Arbitražni sud primjenjuje pravila i načela međunarodnoga prava, međunarodno pravo, pravičnost i načelo dobrosusjedskih odnosa u svrhu postizanja poštenog i pravednog rezultata, uključujući i sve relevantne okolnosti.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU