EU

EU polaže velike nade u plin iz Irana

25.09.2014. 13:58 / Izvor: croenergo.eu
EU polaže velike nade u plin iz Irana

Europska unija potiho pridaje sve veću važnost planu za uvoz plina iz Irana, kako se odnosi s tom zemljom popravljaju dok su s Rusijom sve hladniji.

Najbolja ruta za iranski plin bila bi preko Turske, iako postojeći plinovod Tabriz-Ankara nije dovoljan...

Europska unija potiho pridaje sve veću važnost planu za uvoz plina iz Irana, kako se odnosi s tom zemljom popravljaju dok su s Rusijom sve hladniji.

Dva velika "ali", ukidanje sankcija Iranu i gradnja novih plinovoda, ne sprječavaju pripremu tih planova, rekao je za Reuters izvor iz Europske komisije koji sudjeluje u razvoju europske energetske strategije.

"Iran je pri samom vrhu naših prioriteta za srednjoročne mjere koje će pomoći smanjenju naše ovisnosti o ruskom plinu", rekao je izvor. "Iranski plin mogao bi doći u Europu prilično lako, a približavanje Teherana i Zapada politički je očito."

Rusija je najveći opskrbljivač Europe prirodnim plinom i pokriva trećinu njezinih potreba.

EU je uveo sankcije Moskvi zbog sukoba u Ukrajini, što povećava potrebu da plin nabavlja negdje drugdje.

Iran, koji je također pod međunarodnim sankcijama, ima druge najveće rezerve plina nakon Rusije i moguća je alternativa.

"Visoki potencijal za proizvodnju plina, reforme nacionalnog energetskog sektora koje se provode i normalizacija odnosa sa Zapadom znače da je Iran vjerodostojna alternativa Rusiji", navodi se u Komisijinu dokumentu.

To je i u iranskom interesu, ističu analitičari, jer je izgubio od Katara na azijskom tržištu LNG-a, gdje se plaća najviše.

Najbolja ruta za iranski plin bila bi preko Turske, iako postojeći plinovod Tabriz-Ankara nije dovoljan.

Iran već dugo lobira za gradnju novog Perzijskog plinovoda koji bi povezao njegovo golemo polje Južni Fars, jedno od najvećih na svijetu, s Europom.

Iran Južni Fars dijeli s Katarom, a ukupne rezerve plina procjenjuju se na 50 bilijuna prostornih metara, što bi Europi bili dovoljno za više od stotinu godina.

Neovisna istraživanja pokazala su da bi Iran, kada bi se uskoro ublažile sankcije i počela ulaganja, mogao slati 10 do 20 milijardi prostornih metara plina na godinu Turskoj i Europi početkom 2020-ih

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU