EU

Dio sredstava za zapošljavanje mladih ide u reformu obrazovanja

17.10.2014. 09:34 / Izvor: HRT
Dio sredstava za zapošljavanje mladih ide u reformu obrazovanja

Hrvatska će dio sredstava koja će od EU-a dobiti za zapošljavanje mladih koristiti i za reformu strukovnog obrazovanja, jer najveći dio nezaposlenih mladih obrazovao se za struke za koje u Hrvatskoj nema posla.

Hrvatska će dio sredstava koja će od EU-a dobiti za zapošljavanje mladih koristiti i za reformu strukovnog obrazovanja, jer najveći dio nezaposlenih mladih obrazovao se za struke za koje u Hrvatskoj nema posla, izjavio je u Luxembourgu hrvatski ministar rada i socijalne skrbi Mirando Mrsić.

Hrvatska za zapošljavanje mladih može računati na 66 milijuna eura za sljedeće dvije godine, od čega je polovica iz Europskog socijalnog fonda, a druga polovica iz programa Jamstva za mlade.

Ta će sredstva biti u prvom redu usmjerena za zapošljavanje mladih, ali i za reformu obrazovnog sustava, posebno strukovnog obrazovanja. U strukturi nezaposlenih, najveći broj mladih ljudi između 15 i 24 godine dolazi iz strukovnog obrazovanja. Mi godinama obrazujemo mlade ljude za struke koje ne možemo zaposliti u Hrvatskoj i stoga će dio tih sredstava ići za reformu strukovnog obrazovanja, rekao je Mrsić, koji je u Luxembourgu sudjelovao na sastanku ministara rada zemalja članica EU-a.

Na sastanku Vijeća EU-a razgovaralo se o reviziji strategije Europa 2020. jer ona ne daje rezultate koji su se očekivali.

Mrsić je rekao da očekuje da će predviđena sredstva u Hrvatsku stići početkom sljedeće godine. Na upit novinara, rekao je i da Hrvatska neće mijenjati svoje planove o pomicanju životne dobi za odlazak u mirovinu, unatoč preporukama Europske komisije. Hrvatska planira pomaknuti odlazak u mirovinu na 67 godina života od 2030., dok je Komisija preporučila da se s tim krene ranije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU