80 posto voćarstva u zemljama EU koristi integrirani pristup

02.06.2014. 13:33 / Izvor: eKapija.ba
80 posto voćarstva u zemljama EU koristi integrirani pristup

„O integriranim načelima poljoprivredne proizvodnje“ naziv je trodnevne radionice koja se održava u okviru projekta „Održivo korištenje vodnih resursa u Imotsko-Bekijskom polju (IM-BE Polje)“ u suradnji sa Agronomskim i prehrambeno – tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Mostaru.

"O integriranim načelima poljoprivredne proizvodnje" naziv je trodnevne radionice koja se održava u okviru projekta „Održivo korištenje vodnih resursa u Imotsko-Bekijskom polju (IM-BE Polje)“ u suradnji sa Agronomskim i prehrambeno – tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Mostaru. Projekt provode Splitsko – dalmatinska županija i Općina Grude u okviru IPA Programa prekogranične suradnje između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kojeg financira Europska unija. Tijekom trajanja radionice prisutni su imali priliku čuti prezentacije o uzgoju trešnje, smokve, masline, vinove loze i povrća u zatvorenom prostoru, te usporedbu integriranog i tradicionalnog načina proizvodnje u voćarstvu, vinogradarstvu i povrtlarstvu. 

"Ekološko vinogradarstvo" i "Usporedba ekološkog načina proizvodnje sa tradicionalnom i GMO proizvodnjom" teme su o kojima je govorio mr. sc. Viktor Lasić, sa Agronomskog i prehrambeno – tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Vinogradarstvo je značajno zastupljeno na nepoplavljenim površinama Bekijskog polja, a projekt financiran od strane EU koji se trenutno provodi o održivom korištenju vodnih resursa ovoga područja u velikoj će mjeri utjecati na razvoj i rasprostranjenost vinogradarstva na ovome području u  narednom periodu", istakao je Lasić.

"U mediteranskoj regiji prosječna površina gospodarstva je 3000m2, gledano na današnje svjetske potrebe ta površina je mala da bi osigurala neke značajne profite proizvođaču. Proizvođač u tom slučaju može konkurirati proizvodnjom na manjim obradivim površinama i plasmanom svježe ubranoga proizvoda, koji se nalazi na stolu kupca tijekom istoga dana", kazao je Miro Barbarić, sa Agronomskog i prehrambeno – tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru tijekom prezentacije na temu „Navodnjavanje povrtlarskih kultura i svjetski trendovi u hidronaponskom uzgoju“.

"80 posto voćarstva u zemljama EU koristi integrirani pristup. Plodovi koji dolaze na tržište iz ovakvog vida proizvodnje imaju certifikate i prepoznatljivi su na tržištu kod kupaca. Pored integriranog, tu su ekološki i kovencionalni pristup proizvodnji, a razlika je u činjenici da se uz minimalna kemijska tretiranja i maximalno dobrih osobina zemljišta i klime iznesu najbolji rezultati u voćarstvu kako bi se zaštitio potrošač, ali i područje na kojemu se uzgaja", kazala je Marija Prlić, iz Federalnog agromeditranskog zavoda Mostar tijekom prezentacije na temu „Usporedba integriranog i tradicionalnog načina proizvodnje u voćarstvu“.

"Održivo korištenje vodnih resursa u Imotsko-Bekijskom polju (IM-BE Polje)" projekt je koji se financira sredstvima EU u okviru IPA Prekograničnog programa između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a provode ga općina Grude i JU Razvojna agencija ŽZH- HERAG u suradnji s partnerima iz Republike Hrvatske, Splitsko - dalmatinskom županijom i Javnom ustanovom RERA SD za koordinaciju i razvoj. Europska unija financira ovaj projekt u iznosu 689.165,81 EUR-a, a predviđeno trajanje projekta je 24 mjeseca.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU