EU / POLITIKA

Ako Rusi zavrnu gas, mnoge zemlje bit će u velikom problemu

Finska će biti najteže pogođena nestašicom gasa, ukoliko Rusija na mjesec dana prekine isporuku, dok će ostale članice imati rezerve od tri do devet mjeseci, navodi se u najnovijem istraživanju.

04.09.2014. 12:44 / Izvor: SRNA

Finska će biti najteže pogođena nestašicom gasa, ukoliko Rusija na mjesec dana prekine isporuku, dok će ostale članice imati rezerve od tri do devet mjeseci, navodi se u najnovijem istraživanju.

"Embargo na izvoz ruskog gasa tokom zimskog perioda 2014/15 uzrokovao bi nestašicu u brojnim evropskim državama, posebno u centralnom i istočnom dijelu Evrope, uključujući i Njemačku", navodi se u istraživanju "Instituta za energetsku ekonomiju" na Univerzitetu u Kelnu.

Na osnovu kompjuterske simulacije evropskih gasovoda, skladišta i infrastrukture tečnog prirodnog gasa, istraživanjem je proučavano šta bi se desilo kada bi Rusija prekinula isporuke gasa na mjesec, tri ili devet mjeseci.

Pošto Finska nema skladišna postrojenja i 100 odsto gasa dobija od Rusije, to bi bila prva zemlja koja bi se suočila  sa nestašicom -  i to od deset odsto u prvom mjesecu,  a više od 50 odsto, ukoliko bi Moskva prekinula isporuku na tri mjeseca.

Tromjesečnim ruskim embargom Poljskoj bi nedostajalo 1,8 milijardi kubnih metara gasa, a Turskoj 3,8 milijardi kubnih metara.

Njemačka, Austrija, Švajcarska, Grčka, balkanske zemlje i Estonija osjetile bi posljedice u slučaju šestomjesečnog emgbarga.

U slučaju da Rusija prekine isporuku gasa na devet mjeseci, NJemačka, Italija i Francuska bile bi teško pogođene i ne bi bilo ispunjeno 46 milijardi kubnih metara evropske potražnje za ovim energentom.

Češka, Mađarska, Slovačka takođe bi ta imale probleme sa gasom, kao i zemlje bi već bile suočene sa nevoljama u slučaju tromjesečnog embarga (Finska, Poljska, Turska, Grčka, Austrija, cjelokupan Balkan, Estonija i Švajcarska).

Među zemlje koje se ne bi suočile sa nestašicom gasa ni u slučaju devetomjesečnog prekida isporuke, jer imaju sopstvene rezerve, jesu Danska, Norveška, Rumunija i Britanija.

Zemlje koje uvoze gas od svojih susjeda ili imaju terminale takođe ne bi trebalo da imaju problema, a to su Belgija, Bugarska, Irska, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Portugalija, Španija i Švedska.

Istraživanjem je obrađen i uticaj neke ekstremno hladne sedmice tokom šestomjesečnog prekida isporuke gasa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU