Australija pozvala EK da ponovno razmotri odluku o zabrani isporuke cjepiva

05.03.2021. 10:12 / Izvor: HINA
Australija pozvala EK da ponovno razmotri odluku o zabrani isporuke cjepiva

Australska vlada je u petak pozvala Europsku komisiju da ponovno razmotri odluku o blokadi isporuke AstraZenecinog cjepiva za Australiju.

Australska vlada je u petak pozvala Europsku komisiju da ponovno razmotri odluku o blokadi isporuke AstraZenecinog cjepiva za Australiju, navodeći istodobno da blokada isporuke neće utjecati na australski program cijepljenja protiv covida-19.

Europska komisija i Italija blokirale su u četvrtak isporuku AstraZenecinog cjepiva za Australiju jer taj proizvođač nije ispunio obveze preuzete ugovorom sklopljenim s Europskom unijom. AstraZeneca je zatražila dozvolu talijanskih vlasti za izvoz 250.000 doza iz tvornice Anagni blizu Rima, no talijanska vlada je to odbila, a Europska komisija u tome ju je podržala. Europska unija prvi je put iskoristila mogućnost zabrane izvoza cjepiva protiv covida-19.

"Australija je postavila to pitanje Europskoj komisiji kroz više kanala komunikacije, konkretno smo zatražili od EK-a da ponovno razmotri tu odluku i da ju promijeni", rekao je australski ministar zdravstva Greg Hunt. On je dodao da je Australija već primila 300 tisuća doza cjepiva AstraZenece, što će joj dostajati dok se ne zahukta lokalna proizvodnja cjepiva.

Europska unija je u siječnju uspostavila registar za praćenje izvoza cjepiva u jeku spora s britansko-švedskim proizvođačem AstraZenecom kako bi pratila ispunjava li taj laboratorij svoje ugovorne obveze. Taj mehanizam dopušta vlastima pojedine zemlje članice Unije da u konzultaciji s Europskom komisijom blokiraju izvoz prema odredištu izvan Europske unije ako blok vjeruje da proizvođač nije ispunio obveze preuzete prema EU-u.

AstraZeneca nije još isporučila Europskoj uniji obećane doze te je predviđene isporuke s 80 milijuna srezala na 40 milijuna doza pravdajući to smanjenje teškoćama u proizvodnji.

Sumnjalo se da su cjepiva proizvedena u EU-u prodana zemljama izvan bloka zbog čega je i uspostavljen registar za praćenje izvoza cjepiva.

Australija je naručila 53,8 milijuna doza cjepiva AstraZenece. Očekuje se da će prve lokalno proizvedene doze cjepiva biti dostupne krajem ožujka.

Australija, koja je daleko manje pogođena pandemijom od mnogih drugih zemalja sa samo 29 tisuća registriranih slučajeva covida-19, planira do listopada dovršiti svoj program cijepljenja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU