Bihać: Projektna akademija SERDA-e o pisanju i implementaciji EU projekata

12.11.2013. 09:26 / Izvor: eKapija.ba
Bihać: Projektna akademija SERDA-e o pisanju i implementaciji EU projekata

U narednih pet dana polaznici će proći intenzivnu edukaciju iz oblasti: Razumijevanje Evropske unije, Programi finansijske podrške i fondovi EU, Izrada projektnih prijedloga prema PCM-u i Popunjavanje aplikacija za EU fondove.

S obzirom na sve veću zainteresiranost za učešće u Projektnoj akademiji o pisanju o implementaciji EU projekata, Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA organizirala je novi ciklus edukacija za grupu polaznika u Bihaću.

Kako saznaje Fena u SERDA-i, Na Projektnoj akademiji učestvuje 17 polaznika, među kojima su predstavnici Općine Bihać,  JU za sport, odmor i rekreaciju, JP "RTV Bihać", JKP "Komrad" Bihać, JU "Zavod za prostorno uređenje", JP "Veterinarska stanica" te JU "Kulturni centar".

U narednih pet dana polaznici će proći intenzivnu edukaciju iz oblasti: Razumijevanje Evropske unije, Programi finansijske podrške i fondovi EU, Izrada projektnih prijedloga prema PCM-u i Popunjavanje aplikacija za EU fondove.

Program rada predviđa intenzivnu edukaciju sa polaznicima, fokusirajući se na odabir i razvoj projektnih ideja, izradu kvalitetnih projektnih prijedloga, izradu tenderske dokumentacije, ali i implementaciju EU projekata, koja nosi veliki broj izazova.

Pokrenuta edukacija je rezultat uspostavljene saradnje Općine Bihać i Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA s ciljem jačanja kapaciteta zaposlenih u lokalnim i javnim institucijama na području bihaćke općine, kako bi iskoristili mogućnosti koje EU trenutno pruža BiH.

Iako BiH ima status potencijalnog kandidata i time ograničene mogućnosti korištenja evropskih fondova i programa, ipak, postoje sredstva koja su u ovom trenutku dostupna i koja se mogu iskoristiti ako imamo dobro ideju koju znamo pretvoriti u projekt u skladu sa pravilima i zahtjevima koje postavlja EU, ističu iz SERDA-e.

Istovremeno, u BiH je evidentan nedostatak ljudskih resursa u području pripreme i provedbe EU projekata, stoga je i cilj Projektne akademije da se ojačaju kapaciteti zaposlenih u lokalnim zajednicama, ministarstvima, kantonalnim javnim preduzećima, zavodima, ustanovama i drugim institucijama i organizacijama, NVO, privrednim subjektima, kao i fizičkih osoba koje profesionalno i funkcionalno imaju ili mogu imati ulogu i mogućnost u procesu EU integracija.

„Već nakon prvog dana edukacije u Bihaću, svi polaznici su izrazili zadovoljstvo te istaknuli da su njihova očekivanja ispunjena, s obzirom na sveobuhvatan program rada, ali i vrlo kvalitetne predavače, koji prenose vlastito iskustvo sa konkretnim primjerima projekata koji su već finansirani sredstvima EU“, ističu iz SERDA-e.

Nakon uspješno savladanog programa, polaznici će postati članovima Kluba Projektne akademije i periodično će se sastajati u svrhu razmjene najnovijih informacija i iskustava o EU fondovima.

S obzirom na pozitivna iskustava polaznika tokom prethodna četiri ciklusa Projektne akademije, ali i sve veće potrebe za sticanjem znanja u ovoj oblasti, SERDA nastavlja sa programima edukacija, istovremeno, pružajući mogućnost organizacije edukacija i za ostale općine i institucije sa područja BiH koje izraze zainteresiranost za učešće u Projektnoj akademiji. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU