Borrell: Potrebni pregovori s talibanima o evakuaciji

18.08.2021. 12:34 / Izvor: Fena
Borrell: Potrebni pregovori s talibanima o evakuaciji

Najviši diplomata Evropske unije Josep Borrell rekao je da je potrebno razgovarati s talibanima kako bi se osigurala evakuacija.

Najviši diplomata Evropske unije Josep Borrell rekao je da je potrebno razgovarati s talibanima kako bi se osigurala evakuacija stranih državljana i onih Afganistanaca koji su sarađivali sa snagama NATO-a.

"Rekao sam da moramo razgovarati s njima, a nekima je to bilo skandalozno. Ali kako bismo trebali otvoriti siguran prolaz do aerodroma ako ne razgovaramo s onima koji su preuzeli kontrolu nad Kabulom?", rekao je u srijedu Josep Borrell, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnosnu politiku.

Borrell je rekao da je njegova glavna briga trenutna situacija onih kojima je potrebna pomoć da odmah napuste zemlju zbog straha od odmazde, prenosi AP.

"Ono što se dogodilo u Afganistanu poraz je za cijeli zapadni svijet i svi moramo imati hrabrosti to prihvatiti. Vidjeli smo slike velike gužve koja otežava rad aerodroma. Nadamo se da se situacija može kontrolisati i da će naši avioni moći sletjeti i poletjeti, ali da budem iskren, ne znam šta će se dešavati", rekao je Borrell.

"Ono gdje trebamo djelovati nije toliko u samom aerodromu, koji američka vojska ima pod svojom kontrolom, već kako prebaciti ljude koji trebaju doći do aerodroma", kazao je on.

"Moja odgovornost je identificirati i pomoći u premještanju onih koji su radili s nama. Ali to ne isključuje mogućnost da EU otvori vrata za druge ljude", rekao je Borrell. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU