EU / POLITIKA

Brisel spremio set zaključaka, nema odustajanja od uvjeta

Evropska unija spremila je novi set zaključaka o Bosni i Hercegovini o kojima će u ponedjeljak raspravljati ministri vanjskih poslova država članica EU.

11.04.2014. 09:53 / Izvor: nap.ba

Evropska unija spremila je novi set zaključaka o Bosni i Hercegovini o kojima će u ponedjeljak raspravljati ministri vanjskih poslova država članica EU, potvrdila je za bh. novinsku agencija Patria (NAP) Maja Kocijančić, portparol visoke predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost EU Ketrin Ešton.

BiH će, kako je ranije najavljeno, biti na dnevnom redu sjednice Vijeća za vanjske poslove EU.

Debata o situaciji u Bosni i Hercegovini i o eventualnom novom pristupu prema BiH traje već sedmicama u Briselu i ove sedmice su se unutar radnih tijela Vijeća EU iskristalizirali zaključci koji će biti predloženi šefovima diplomatija na usvajanje. Predloženi zaključci još uvijek nisu objavljeni u javnosti.

Kocijančić ističe da će zaključci tretirati aktuelnu političku situaciju u BiH, te poziciju Evropske unije. Na pitanje da li zaključci tretiraju i pitanje nove strategije EU prema BiH onda odgovara pitanjem.

"Ne znam šta za vas u BiH znači nova strategija? EU je jasno rekla, i to je poruka i baronese Ešton, da vlasti i politički lideri moraju razumjeti zahtjeve građana i poduzeti ekonomske mjere. EU je u tom smislu spremna dati svoju podršku. Mi smo spremni pomoći BiH da ispuni uvjete, a to znači da nema odustajanja od onoga što važi za sve zemlje kandidate", navodi Kocijančić.

Tokom razgovora o odnosu EU prema BiH, Hrvatska je dala jedan od prijedloga za prilagođeni pristup, no, kako saznajemo, ovi zaključci Vijeća za vanjske poslove neće tretirati „paket“ novog pristupa. Većina zemalja je, kako saznajemo, tražila više vremena da razmotri situaciju i donese svoj stav, te se očekuje da će u novim zaključcima biti ponovljen poziv bh. vlastima da ispoštuju ranije obaveze.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU