EU

Brisel upozoravao Berlin na propuste u bezbjednosti avio saobraćaja

05.04.2015. 12:08 / Izvor: SRNA
Brisel upozoravao Berlin na propuste u bezbjednosti avio saobraćaja

Evropska agencija za bezbjednost vazdušnog saobraćaja /EASA/ upozoravala je Njemačku zbog spornih pitanja o bezbjednosti i prije pada aviona "Germanwingsa".

Evropska agencija za bezbjednost vazdušnog saobraćaja /EASA/ upozoravala je Njemačku zbog spornih pitanja o bezbjednosti i prije pada aviona "Germanwingsa" u kojem je poginulo 150 osoba i to posebno u oblasti nadzora zdravstvenog stanja posade.

Portparol EASA Dominik Fuda naglasio je da je agencija "ukazivala na više spornih slučajeva", čime je potvrđeno ranije pisanje američkog dnevnika "Wall street journal".

"Na osnovu preporuka EASA, Evropska komisija je krajem prošle godine pokrenula proces pod nazivom `odgovornost Njemačke`", kaže Fuda.

Prema pisanju "Wall street journala", zvaničnici EU su isticali da je njemačka administracija za regulaciju bezbjednosti u vazduhu imala "hronični problem" sa nedostatkom osoblja što je moglo da naruši njihovu sposobnost da vode provjere posade, uključujući i medicinske preglede.

Fuda je naglasio da je Evropska komisija,  u skladu sa izvještajem EASA, od Njemačke zatražila da uskladi svoje regulative sa odgovarajućim pravilima.

"Trenutno je u toku odgovor Njemačke i to je dio trajnog sistema nadzora", kaže Fuda.

Kopilot aviona "Germanwingsa" Andreas Lubic, koji je osumnjičen da je namjerno izazvao pad letjelice u francuskim Alpima 24, marta, putem interneta je tragao za informacijama o samoubistvu i mehanizmu zaključavanja vrata kokpita.

Njemačko tužilaštvo je saopštilo da je Lubic imao dijagnozu kao suicidalan nekoliko godina prije nego što je postao pilot. Njemački nacionalni avioprevoznik "Lufthansa",  matična kompanija "Germanwingsa", našla se pod ogromnim pritiskom nakon saznanja da je Lubic obavijestio svoje pretpostavljene da pati od teškog oblika depresije.

"Lufthansa" navodi da je on 2009. godine obavijestio kompaniju o svojoj bolesti nakon prekida letačke obuke.

Ljekari su nedavno utvrdili da nema naznaka namjere da bi Lubic nanio povrede sebi ili drugima, ali da je liječen kod neurologa i psihijatara, koji su mu u više navrata određivali bolovanje, uključujući i na dan nesreće.

U padu aviona "Germanwingsa" na liniji iz Barselone ka Diseldorfu poginulo je svih 150 putnika i članova posade.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU