Britanski parlament glasa o povjerenju vladi Therese May

29.06.2017. 13:18 / Izvor: Fena
Britanski parlament glasa o povjerenju vladi Therese May

Opozicijska Laburistička stranka predvođena Jeremy Corbynom mogla bi, međutim, testirati disciplinu pristalica Therese May.

Britanska premijerka Theresa May u četvrtak se suočava s testom može li okupiti dovoljno poslanika kada se njen plan seta zakona pojavi na glasanju u parlamentu i kada ga opozicijski poslanici pokušaju oboriti nizom amandmana.

May se neuspješno kockala s prijevremenim izborima 8. juna kada je njena konzervativna stranka izgubila većinu u parlamentu, prisiljavajući je da u ponedjeljak postigne sporazum s malom sjevernoirskom strankom kako bi osigurala dovoljnu većinu glasova za usvajanje zakona u  parlamentu, navodi Reuters.

May ima funkcionalnu većinu od 13 poslanika u parlamentu koji broji 650 članova, uz podršku Demokratske unionističke stranke (DUP), i u srijedu je dobila podršku od 323 naprema 309 glasova.

Opozicijska Laburistička stranka predvođena Jeremy Corbynom mogla bi, međutim, testirati disciplinu pristalica Therese May.

Rasprava o prijedlogu zakonodavstva premijerke May, poznatog kao Kraljičin govor, počinje oko 11 sati po srednjoevropskom vremenu. U središtu rasprave bit će ekonomske teme i radna mjesta.

Opozicija je predložila amandmane koji pozivaju na uvođenje mjera zaštite okoliša uoči britanskog napuštanja Evropske unije i odustajanje od takozvanog "teškog Brexita"  kako bi se osiguralo kontinuirano članstvo u jedinstvenom tržištu. 

Ostali zahtjevi uključuju ukidanje rezova javne potrošnje i odredbi o abortusu unutar sistema javnog zdravstva za sjevernoirske žene koje putuju u Englesku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU