Britanski poslanici predlažu zabranu i za hands-free telefoniranje u vožnji

15.08.2019. 12:09 / Izvor: EurActiv.rs
Britanski poslanici predlažu zabranu i za hands-free telefoniranje u vožnji

Britanski poslanici traže strože ograničenje korištenja mobilnog telefona u vožnji.

Britanski poslanici traže strože ograničenje korištenja mobilnog telefona u vožnji, uključujući proširenje zabrane na "hands-fri" (hands-free) uređaje. Parlamentarni odbor za saobraćaj smatra da upotreba bilo koje vrste mobilnog telefona u vožnji može da ima potencijalno katastrofalne posljedice.

Poslanici se zalažu za još oštrije kazne, "proporcionalne rizicima", pošto broj smrtnih slučajeva na putevima povezanih sa upotrebom telefona raste posljednjih deset godina.

U 2017. na britanskim putevima bile su 773 žrtve, uključujući 43 poginula, kao i 135 teško povrijeđenih u sudarima u kojima je vozač koristio mobilni telefon, prenio je Guardian.

Iako su kazne za upotrebu mobilog telefona u vožnji 2017. udvostručene, na šest kaznenih poena u dozvoli i 200 funti, odbor je odlučio da ih preispita, možda i poveća.

S obzirom na dokaze da telefoniranje u vožnji ometa vozača koliko i vožnja pod djejstvom alkohola, odbor je saopštio da će vlada preispitati da li da proširi zabranu i na telefoniranje preko "hands-free" uređaja.

Iako su poslanici svesni nekih praktičnih izazova, preporučili su vladi da pokrene javnu raspravu o kriminalizaciji upotrebe "hands-free" uređaja od strane vozača.

Predsedavajuća odbora, poslanica Lilijan Grinvud, rekla je da mnogi vozači nastavljaju da krše zakon i koriste mobilne telefone uprkos opasnostima.

"Pošto korištenje mobilnog telefona u vožnji postaje društveno neprihvatljivo kao vožnja u alkoholisanom stanju, treba uložiti više napora u edukaciju vozača o rizicima i posljedicama upotrebe mobilnog telefona za volanom", rekla je Grinvud.

"Prekršioci takođe moraju da znaju da postoji veliki rizik da budu uhvaćeni i da će snositi ozbiljne posljedice", upozorila je ona.

"Tu je i pogrešan utisak da je 'hands-free​' bezbjedan. Zapravo, svaka upotreba telefona odvlači vozaču pažnju i vlada treba da razmotri mogućnost da se zabrana odnosi i na 'hands-free", istakla je Grinvud.

Organizacije automobilista RAC i AA podržale su poziv da se preispitaju zabrane i kazne.

"Prestupnici smatraju da su šanse da ih uhvate minimalne. Nakon smanjenja specijalizovanih saobraćajnih policajaca za trećinu, za odvraćanje od prestupa bilo bi dobro imati više policajaca u automobilima čiji bi cilj bili oni koji pokušaju da telefoniraju", rekao je predsjednik AA Edmund King.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU