EU

Bruxelles i Kijev ratifcirali sporazum o pridruživanju

16.09.2014. 13:59 / Izvor: HRT
Bruxelles i Kijev ratifcirali sporazum o pridruživanju

Sporazum između EU i Ukrajine kojim se uspostavlja čvrsta politička unija i slobodno trgovinsko područje, potpisan je 27. lipnja, ali danas su ga potvrdila oba Parlamenta.

Europski parlament ratifcirao je sporazum o pridruživanju s Ukrajinom u Strasbourgu, a istovremeno ga je potvrdio i ukrajinski parlament Rada u Kijevu. Sporazum između EU i Ukrajine kojim se uspostavlja čvrsta politička unija i slobodno trgovinsko područje, potpisan je 27. lipnja, ali danas su ga potvrdila oba Parlamenta.

"Podrška Sporazumu o pridruživanju važan je signal da Europski parlament Ukrajinu vidi kao partnera sposobnog za provođenje reformi', izjavio je Tonino Picula koji je i suizvjestitelj za Ukrajinu. 'Ako je i došlo do zamora proširenjem, nikako ne smije doći do zamora u pružanju naše podrške ukrajinskom narodu da postupno ostvari svoj ključni cilj - članstvo u EU", dodao je.

Postupak ratifikacije je ubrzan, čime EU želi pokazati solidarnost s Ukrajinom. Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio je da ratifikacija predstavlja povijesni trenutak za zemlju. Sporazum je ratificiran unatoč tome što je prošli petak postignut dogovor između Ukrajine, Rusije i Europske komisije o odgodi primjene Sveobuhvatnog sporazuma o slobodnoj trgovini do 31. prosinca 2015.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU