Bruxelles osudio porez na medije u Mađarskoj

28.07.2014. 12:42 / Izvor: Fena
Bruxelles osudio porez na medije u Mađarskoj

Evropska komisija je u ponedjeljak osudila porez na medije uveden u Mađarskoj kao prijetnju pluralizmu, što je u suprotnosti s evropskim propisima i vrijednostima.

Europska komisija je u ponedjeljak osudila porez na medije uveden u Mađarskoj kao prijetnju pluralizmu, što je u suprotnosti s evropskim propisima i vrijednostima.

- Ugrožena je sloboda štampe u Mađarskoj - objavila je na svom blogu i u mađarskim dnevnim novinama lijevog centra Nepszbadsag evropska povjerenica za numeričko društvo Neelie Kroes.

- Ovaj novi porez prošao je u parlamentu bez prave rasprave i konsultacija. On ugrožava samo jedan medij, RTL, naglasila je Kroes.

Luksemburški medijski konglomerat RTL-Group, prva evropska audiovizuelna grupa, izračunala je da će ovaj porez povećati njenu fiskalnu opterećenost za oko 15 miliona eura godišnje, RTL drži 80 posto društva Magyar RTL Televizio Rt.

- Zaključak je jasan: radi se o protjerivanju RTL-a iz Mađarske. Mađarska vlada neće medij čiji je vlasnik stranac u Mađarskoj i koristi nepravednu taksu da uništi demokratske garancije i prijetnju svojoj vlasti - osudila je Neelie Kroes.

- Ova priča nije samo priča o porezu. Cilj poreza je suprotan evropskim vrijednostima. Oporezivanje ne može biti instrument za diskriminaciju a fiskalna politika ne može biti političko oružje, upozorila je ona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU