Europska industrija krzna pretrpjela težak udarac

13.12.2020. 09:16 / Izvor: HINA
krzno

Europska industrija krzna pretrpjela je težak udarac nakon usmrćivanja milijuna nerčeva u Danskoj zbog opasnosti od širenja koronavirusa

Europska industrija krzna pretrpjela je težak udarac nakon usmrćivanja milijuna nerčeva u Danskoj zbog opasnosti od širenja koronavirusa, koja je natjerala i druge zemlje da obustave uzgoj ali nije posve zaustavila potražnju.

Početkom mjeseca danska premijerka Mette Frederiksen najavila je da će svi nerčevi na farmama biti usmrćeni. Danska je najveći svjetski proizvođač nerca i u uzgoju je imala 17 milijuna životinja, a koronavirus je zahvatio četvrtinu od 1.000 farmi.

Dužnosnici su zaključili da taj "rezervoar" bolesti predstavlja značajan zdravstveni rizik za ljude, a posebno je zabrinjavala mogućnost da mutacija otkrivena kod pojedinih životinja ugrozi efikasnost budućeg cjepiva.

Vlada je predložila zabranu uzgoja nerčeva do 2022. godine i parlament se složio, ali pregovori o naknadama uzgajivačima zapeli su u slijepoj ulici. Vlasti su objavile da je dosad uništeno više milijuna životinja, a smatra se da su usmrćene i životinje kod kojih nije utvrđena zaraza. Danska je industrija krzna u kratko vrijeme gotovo potpuno uništena i na kocki je oko 6.000 radnih mjesta.

Danska industrija na zalasku

Najveća svjetska aukcijska kuća za krzno Kopenhagen Fur također je najavila "kontrolirano gašenje" u sljedeće dvije do tri godine, nakon što prodaju ovosezonsku kožu i starije zalihe. Nekoć su se u dansku prijestolnicu slijevale tisuće kupaca, pretežno Kineza, kako bi sudjelovale na aukcijama krzna. Kopenhagen Fur veliko je ime u tom poslu i prošle je godine prodao 25 milijuna krzna domaćeg i stranog porijekla.

Problemi su se pojavili i prije no što je izbila pandemija koronavirusa. Prije deset godina trgovina je cvjetala, potaknuta apetitom za luksuznom robom u Kini. U 2013. godini Kopenhagen Fur ostvario je promet od dvije milijarde dolara, u vrijeme kada je svjetska proizvodnja nerca vrijedila 4,3 milijarde dolara.

Koža nerca tada je koštala više od 90 dolara ali balon je u međuvremenu pukao i prošle je godine vrijedila tek trećinu te svote. Danski poljoprivrednici sve su teže krpali kraj s krajem, kao i njihovi kolege u drugim dijelovima svijeta.

Zaokret u jeku pandemije

Kina je možda daleko najveći uvoznik krzna, ali je i veliki proizvođač. Pandemija koronavirusa promijenila je stvari budući da su nakon usmrćivanja životinja u Danskoj zbog straha od zaraze cijene krzna porasle. "Ljudi strahuju od nestašice", objašnjava izvršni direktor Međunarodne federacije proizvođača krzna (IFF) Mark Oaten. Danska čini najmanje četvrtinu globalne trgovine krznom nerca, ustvrdio je.

Else Skjold, voditeljica mode na Kraljevskoj danskoj akademiji, kaže da je konkurencija spustila cijene krzna i smatra da će inozemni konkurenti popuniti prazninu: "Pretpostavljam da će se ogromna sredstva uložiti u proširenje uzgoja nerca u Kini", kazala je.

Čini se da je nerc posebno osjetljiv na koronavirus i da se zaraza može brzo proširiti na farmama. Infekcije su otkrivene u Francuskoj, Španjolskoj, Švedskoj, Italiji, SAD-u, Grčkoj i Nizozemskoj, a te će zemlje zabraniti uzgoj krzna do ožujka 2021. godine. "Farme krzna nisu samo uzrok goleme i nepotrebne patnje životinja, one su također tempirane bombe za smrtonosne bolesti", ističe dr. Joanna Swabe iz Humane Society International.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti