Bugarska danas stavlja veto na početak pregovora EU sa Sjevernom Makedonijom

17.11.2020. 09:18 / Izvor: Agencije
Bugarska danas stavlja veto na početak pregovora EU sa Sjevernom Makedonijom

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je 10. novembra da se nada početku pregovora dok je njena zemlja predsjedavajuća EU do kraja godine.

Sofija će danas staviti veto na početak pregovora o članstvu Sjeverne Makedonije u Evropskoj uniji (EU) zbog neriješenih istorijskih sporova dvije zemlje, izjavio je potpredsjednik bugarske vlade Krasimir Karakačanov.

“Podržavamo pristupanje Sjeverne Makedonije u EU, ali kada se ta zemlja bude obavezala da riješi sporove i primijeni Dogovor o prijateljstvu. Kada se ta pitanja budu riješila, složićemo se o početku pregovora”, rekao je Karakačanov za bugarski javni radio.

Savjet EU za opšte poslove danas bi trebalo da usvoji okvirni sporazum za pristupne pregovore sa Skopljem i Tiranom. Međutim, za usvajanje tog dokumenta potrebna je saglasnost svih 27 članica Unije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je 10. novembra da se nada početku pregovora dok je njena zemlja predsjedavajuća EU do kraja godine.

Sjeverna Makedonija je postigla 2018. godine, poslije dugih godina neslaganja, kompromis sa Grčkom oko njenog imena, što je toj zemlji omogućilo pristupanje NATO-u prošlog marta.

Bugarska vlada Bojka Borisova u kojoj učestvuje nacionalistička partija VMRO, sa svoje strane, nedavno je pooštrila ton, kritikujući Skoplje zbog nespremnosti da rješava istorijske sporove i što Bugarsku predstavlja kao neprijatelja u medijima i istorijskim knjigama.

“Njihova cjelokupna državna politika i dalje se zasniva na jeziku mržnje prema Bugarskoj", izjavila je u nedjelju bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharieva.

Ona je još ranije rekla da bi Bugarska mogla da stavi veto na pokretanje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom, ako ta država ne prizna da njen nacionalni identitet i jezik imaju bugarske korijene i ako ne prestane da tvrdi da u bugarskoj postoji makedonska manjina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU